Werken aan computers

Werken aan computers

Bij Kringloop de Kempen kun je zelfs als je dat wilt een heel nieuw vak leren. Dat deed Ton van Gisbergen nadat hij op 63 jarige leeftijd in de vut terecht kwam. Altijd had hij al belangstelling voor techniek gehad, maar in zijn baan bij een groot accountantskantoor kwam het daar niet van. Maar eenmaal uit het werk, besloot hij om iets geheel anders te gaan doen. Via Stimulans Vrijwilligersbureau liep hij aan tegen een vraag van de Kringloop voor een medewerker voor de computerwerkplaats. Na enkele oriënterende gesprekken met de bedrijfsleider Ton Dietvorst  besloot hij aan de slag te gaan. Gelukkig trof hij in de werkplaats een paar computerdeskundigen aan, die bereid waren om hem in het computergebeuren in te werken. “In de vier jaar dat ik hier nu werk heb ik de binnenkant van een computer aardig onder de knie gekregen”, verteld hij, “en iedere dag leer ik nog wat bij.” Met nog zes anderen bemenst hij de werkplaats. “Ik werk twee dagen per week en coach dan ook nieuwe medewerkers. Ik ben hier nu inmiddels het langst werkzaam. Dat is ook goed, want het is juist leuk, dat er ook weer medewerkers vertrekken, omdat ze een nieuwe baan hebben gevonden. Je kunt hier in je eigen tempo en zonder druk aan de computers werken. Dat is fijn, want dan kunnen ook mensen, die om een of andere reden niet meer aan het arbeidsproces deelnemen hier bezig zijn. Hun kunde op peil houden of arbeidsritme opdoen,” laat hij met veel enthousiasme weten. Zo werkt er iemand parttime die vanwege een hersenbloeding zijn baan is kwijtgeraakt.

Ton is blij dat de professionaliteit in het omgaan met gebruikte computers in de loop van de tijd sterk is toegenomen. Als je in de winkel een computer koopt dan voldoet die aan minimale eisen van snelheid, geheugencapaciteit en grootte van de harde schijf. Op iedere computer die de winkel ingaat worden deze basisgegevens vermeld, zodat de klant weet wat hij koopt. Ton vertelt dat op elke computer een sticker met retourgarantie zit, waarop staat dat bij inlevering binnen veertiendagen na verkoop de computer gerepareerd wordt dan wel het bedrag wordt teruggegeven.

Alle computers, die niet meer te verkopen zijn worden uit elkaar gehaald. De nog te gebruiken onderdelen worden opgeslagen en de niet te gebruiken resten worden door derden gerecycled. “Nu u dat allemaal weet kunt u met een gerust hart bij Kringloop de Kempen een tweedehands computer kopen”, vindt Ton.