Home > Kringloop bijzonder > Meer bijzondere mensen

Bijzondere mensen

 

Hier maken heel wat (vrijwillige) handen licht werk.

Handen van mensen met diverse achtergronden en culturen.
Stuk voor stuk met een mooi en uniek verhaal.
In de rubriek Bijzondere mensen maken we kennis met ze.
Zoals met het ‘kringloopkoppel’ Bas en Yvonne.

Lees hieronder meer…

 

 

 

 

 

 

Bijzonder kringloopkoppel Bas en Yvonne vertellen

Een Kringloop-stel

Als je mij tien jaar geleden, toen ik pas getrouwd was, had verteld ‘je werkt over tien jaar bij Kringloop de Kempen in Veldhoven’ had ik je raar aangekeken. Een kringloop? Daar verkopen ze toch alleen maar oude meuk? En hoezo werken bij een kringloop? Daar werken toch alleen maar milieufreaks en senioren? En Veldhoven? Nee, daar wilde ik als echte Eindhovense toch liever niet naartoe verhuizen.

Mijn eerste aanraking met Kringloop de Kempen was zes jaar geleden, via mijn man. Voorheen woonden we in Eindhoven, ik werkzaam in de detailhandel, hij student fiscaal recht en economie. Samen hadden we een leuke toekomst voor ons, maar helaas liep het toch anders.

We kwamen, zeer tegen mijn zin in, in het dorpse Veldhoven te wonen. Mijn man ging door een moeilijke periode en kwam thuis te zitten. Om weer zin te krijgen in dingen werd hem aangeraden om op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Want met thuis zitten, waar de muren na verloop van tijd op je afkomen, is niemand geholpen. Via via kwam hij in contact met Kringloop de Kempen. Want daar zochten ze nog vrijwilligers voor aan de kassa. Met enige tegenzin ging hij het dan toch proberen. En wat was hij enthousiast! Twee middagen in de week aan de kassa werd al snel twee dagen. En van twee dagen werden het er vier en werden zijn werkzaamheden uitgebreid naar werken in de winkel. Van verlegen en onervaren jonge man die nog geen telefoon durfde te beantwoorden zag ik zijn zelfvertrouwen en kennis groeien. Mede dankzij de kringloop vond hij weer energie om ook andere dingen aan te pakken. Bijvoorbeeld om zijn diploma te halen.

De kringloop was ondertussen sterk gegroeid en er kwam een vacature vrij voor verkoopmedewerker in het nieuwe filiaal in Bergeijk. Hij solliciteerde meteen en werd aangenomen. Wat waren we gelukkig! Niet veel bedrijven geven een 28-jarige zonder veel ervaring en met zijn geschiedenis een kans. Maar bij Kringloop de Kempen geloven ze erin om iedereen een kans te geven en kijken ze waar iemands kracht ligt. Inmiddels werkt hij met veel plezier in Veldhoven als winkel medewerker.

Ondertussen had ik, na ook een moeilijke periode te hebben gekend, een diploma gehaald als administratief medewerker. Gedeeltelijk afgekeurd kwam ik na enkele jaren thuis gezeten te hebben weer aan de gang in de detailhandel. En ondertussen deed ik als vrijwilliger wel eens wat administratieve klusjes voor de kringloop. Tot mij werd gevraagd om twee dagen in de week te komen helpen met de boekhouding. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Want in de loop der jaren had ik de kringloop van een hele andere kant leren kennen.

Er werken namelijk allerlei mensen bij de kringloop, van gepassioneerde gepensioneerden tot gedreven vrijwilligers, van ervaren bestuursleden tot nieuwe Nederlanders. Iedereen krijgt een kans, ook al kom je op de gewone arbeidsmarkt niet mee om wat voor reden dan ook. Samen werken we om mooie en bruikbare spullen een tweede leven te geven. Was jij bij je eerste bezoek ook zo verbaasd over wat je er allemaal kunt krijgen en tegen welke schappelijke prijzen? Hoezo oude meuk? Ondertussen heb ik mijn Ikea-huiskamer omgeruild voor een heuse kringloop-huiskamer. En daar ben ik een partij trots op!

Ja, tien jaar geleden was ik erg kortzichtig en dat geef ik graag toe! Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit de leukste baan is die ik ooit gehad heb. In een informele, gezellige sfeer met leuke collega’s werken we samen en maken we samen de sociaalste en milieubewuste kringloop: Kringloop de Kempen! En intussen ben ik met mijn Bas dus een echt Kringloop-stel!

Yvonne

ook als vrijwilliger aan de slag bij Kringloop de Kempen

klik dan hier om onze vacatures te bekijken