Bijzondere samenwerking met museum

Onlangs werd met de overhandiging van een antieke lessenaar door bestuursvoorzitter Monique van Zutphen van Kringloop de Kempen (op de foto rechts) aan Hans Sonnemans, directeur van museum ’t Oude Slot (op de foto links), de officiële  samenwerking bekrachtigd tussen beide partijen. Deze samenwerking houdt kortgezegd in dat ze over en weer voorwerpen zullen aanbieden en van elkaars expertise gebruik zullen maken. Spullen van historische, museale waarde waar Kringloop de Kempen op stuit gaan naar het museum. Omgekeerd gaan spullen die het museum niet in de collectie op kan nemen, naar Kringloop de Kempen die er een goede bestemming voor vindt en ze zo niet weggegooid hoeven te worden. Deze bijzondere samenwerking is misschien wel de enige in zijn soort in Nederland.

 

Lees hieronder meer…

fotocredit: paulissimo.nl

 

Stuiten op spullen met historische waarde

Bij een uitruiming van een heel huis, komt Kringloop de Kempen soms spullen tegen die van historische waarde zijn en een museale bestemming verdienen. Zoals bijvoorbeeld oude gebruiksvoorwerpen met een verhaal, een dagboek uit de oorlogsjaren of andere documenten van historische waarde. Museum ’t Oude Slot heeft haar focus op de historie van Veldhoven en omgeving en is er om dit erfgoed te bewaren en te bewaken met name in de Collectie Veldhoven. Dit is voor Kringloop de Kempen de reden om deze zaken aan het museum te schenken. “Op deze manier kunnen er ook meer mensen van genieten dan een enkele verzamelaar in onze winkels in Veldhoven, Bergeijk en Waalre”, aldus Monique van Zutphen.

Spullen niet in afvalbak

Omgekeerd stellen mensen het museum soms historische spullen ter beschikking. Het museum is geïnteresseerd in objecten met een verhaal en een relatie met de collectie, met name de Collectie Veldhoven. Toch kunnen niet alle aangeboden zaken in die museale collectie worden opgenomen. Ze passen niet in “het verhaal” of er zijn dubbelingen en de ruimte in het depot is bovendien niet onbeperkt. Voorheen keerden deze schenkers onverrichterzake huiswaarts met hun spullen, waar ze soms in de afvalbak verdwenen. Nu wordt hen gevraagd of ze het goed vinden als deze spullen doorgegeven worden aan Kringloop de Kempen. Daar kan dan een soms gekoesterd voorwerp toch nog een mooie bestemming krijgen bij een andere liefhebber.

Speerpunten

De samenwerking past sowieso precies bij een van de speerpunten van museum ’t Oude Slot om meer in te zetten op samenwerking met lokale cultuurpartners en andere regionale organisaties. “Zo zie ik nog veel kansen om in het museum het DNA van Veldhoven beter zichtbaar te maken. We bouwen dan ook actief aan de Collectie Veldhoven: objecten met een verhaal dat een relatie heeft met de geschiedenis van Veldhoven of directe omgeving.”

Ook bij Kringloop de Kempen hebben ze ‘samenwerken’ hoog in het vaandel staan en is ‘spullen een tweede leven geven’ onderdeel van hun core business.

Uitbreiding samenwerking

Museum ’t Oude Slot en Kringloop de Kempen zijn geen onbekenden van elkaar. Zo schonk het museum al ooit vitrines die zij over hadden. En kreeg een authentieke bakfiets van Kringloop de Kempen daar een plekje ter decoratie en wordt er elk jaar in november een sinterklaaswaardige stoel geleverd. Maar vanaf vandaag krijgt deze samenwerking dus een verdieping en structureel karakter.