Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Zonder deze fijne start was ik nooit zo ver gekomen"

De toekomst van Tummes van den Oever (25) leek te liggen bij Verpleegkunde, totdat het door omstandigheden anders liep. Via vrijwilligerswerk bij de inname bij Kringloop de Kempen in Veldhoven, is hij nu de montere assistent filiaalleider van de vestiging in Bergeijk. Een betaalde baan. “Zelf was ik wat huiverig voor echte banen met verwachtingen en druk. Maar dit is de perfecte plek. Als ik deze fijne start niet had gehad, was ik nooit zo ver gekomen.”

 

 

 

 

Lees hieronder verder…

Stoute schoenen

Dat Tummes er even helemaal doorheen zat, was te wijten aan een optelsom van persoonlijke omstandigheden. Zijn therapeut stelde voor om vrijwilligerswerk te gaan doen, bijvoorbeeld bij een kringloop. Tummes trok de stoute schoenen aan en toog naar Kringloop de Kempen in Veldhoven. Hij kon er anderhalf jaar geleden beginnen aan de poort, bij het innemen van spullen. “Ik voelde me heel welkom met mijn mogelijkheden en onmogelijkheden en werd gewaardeerd. Dat had ik nog niet vaak zo meegemaakt. Het heeft me echt uit mijn burnout en depressie gehaald.”

Niet over de kop

Als het erg druk was aan de poort, kreeg Tummes het soms wat warm. Maar ze verzekerden hem dat hij gewoon moest doen wat hij kon en zich niet over de kop moest werken. Dat ging zo goed dat hij afgelopen najaar gevraagd werd om assistent filiaalmanager te worden in Bergeijk. Tummes ging deze uitdaging aan en is begin 2023 gestart. Hij vond het meteen super. “Echt, ik werk hier met een big smile en heb het gevoel dat ik hier al jaren werk.” Tummes wil niet gezien worden als baas; voelt zich een van de collega’s en springt bij waar nodig. Hij regelt het contact met de chauffeurs uit Veldhoven. “We maken dan altijd even tijd voor een praatje en een bakkie koffie. Het voelt alsof ik hier al jaren werk.” Iedereen is heel erg gemotiveerd en doet alles uitzichzelf, maar toch moet hij af en toe wel de leiding nemen, wat hij niet gewend is. “Daarbij is de begeleiding van filliaalleidster Josephine heel fijn. We hebben hier allemaal wel een rugzakje en dan begrijp je elkaar. Als ik iemand te hard zie werken, zeg ik wel dat het wat rustiger mag.”

Jongste

Met zijn 25 jaar, is Tummes echt wel de jongste in het team. Hoe is dat voor hem? “Ik weet dat het verschil er is, maar het voelt niet zo. Misschien dat ik wat ouder ben in mijn doen en laten dan mijn leeftijdsgenoten. In deze functie vind ik het extra belangrijk om rekening te houden met ieders gevoelens en mogelijkheden. Net zoals ze dat bij mij hebben gedaan.”

Meedoen

“Door mijn eigen ervaringen vind ik de kringloop in de eerste plaats een hele mooie plek om mensen, die om wat voor reden dan ook niet helemaal mee kunnen doen, toch nuttig te laten zijn. Je nuttig voelen en het meedoen, draagt naar mijn mening echt bij aan hoe je je voelt. Zelf had ik angst voor echte banen met verwachtingen en druk. Maar dit is de perfecte plek. Als ik deze fijne start niet had gehad om zo stap voor stap weer mee te doen, was ik nooit zo ver gekomen. Daar heb ik natuurlijk zelf ook hard voor gewerkt, maar zij hebben mij de mogelijkheid geboden. Dat is geweldig!”