Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Home > Kringloop bijzonder > Bijzondere spullen

Bijzondere spullen

We zijn in de kern geen spullen-bedrijf, schreven we al, maar we verkopen ze wel. Op deze plek laten we zien dat we geen gewóne-spullen-bedrijf zijn.

Tussen alle mooie spullen die gunners ons schenken, zitten echt pareltjes en spullen met een bijzonder verhaal.

Hieronder lees je de verhalen…

EEN ECHTE
SPEEDBOOT! 

Medewerker Antoine komt bij de mensen thuis. Mensen die spullen over hebben. Samen met een collega rijdt hij met de vrachtwagen naar diverse adressen in de regio. “Toen ik bij mensen de hele huisraad had opgehaald, meldde de man des huizes: “Goh, wat denk je waar ik met deze speedboot naar toe kan?”, aldus Antoine. “Hij zag er heel onderkomen uit, maar ik bedacht me geen moment en bood aan om hem op te halen. Ik wilde hem zelf heel graag hebben om op te knappen. Zoals alle collega’s betalen wij ook gewoon de geschatte winkelwaarde. Maar het is natuurlijk prachtig dat je zoiets moois ontdekt en er als eerste bij bent.”

Zoveel-jaren project
Antoine houdt van varen en is een handige knutselaar. “Bij mijn zwager kon de boot op het erf liggen en daar ga ik ook steeds naar toe om hem verder op te knappen. Het wordt wel een zoveel-jaren project, maar stukje bij beetje zie je de speedboot opknappen. Al mijn vrije tijd gaat erin zitten.”

Voorpret
Antoine is nu nog op zoek naar stoelen of een bank voor in de speedboot. Wanneer gaat hij zijn boot te water laten? “Nou, dat zal nog wel eventjes duren. Maar ik heb er op deze manier al jaren voorpret van”, lacht hij.

HET HELE JAAR KERST

Ja, echt, voor Hanny en Henk Vlemmix is ’t het hele jaar door Kerst.
Deze diehard vrijwilligers zijn het hele jaar door bezig met de voorbereidingen van ‘hun’ kerstmarkt.
“Meteen na Kerst komen mensen hun overtollige kerstversierselen inleveren. Van kerstbomen tot kerstballen, van engeltjes tot bijzondere kaarsen. En dan begint het grote verzamelen, ordenen en sorteren. Wat er vooral veel binnenkomt, dat zijn kerstballen. Echt honderden.”

Honderden kerstballen
Al die spullen verzamelen Hanny en Henk op de zolder van Kringloop de Kempen. Daar vind je het hele jaar door een aanzwellende voorraad kerstspullen: keurig gesorteerd op grootte en soorten kerstballen, kaars bij kaars, boom bij boom. Mensen van Severinus zetten alle kunstkerstbomen in elkaar.

Gekkenhuis
Henk: “Maar dan moet je het hier met de kerstmarkt zien. Die start altijd op de eerste zondag van november. Het is meestal een van de eerste kerstmarkten in de regio. De mensen staan dan rijen dik voor de deur om als eerste binnen te komen. Het is niet overdreven om te zeggen dat het hier dan een gekkenhuis is en dat je over de koppen kunt lopen.”

Ingerold
Henk en Hanny doen dit al jaren.“Ja, het is echt ‘ons ding’ waar we eigenlijk per ongeluk ingerold zijn. We zijn gepensioneerd en zijn graag actief bezig. We hebben een goede taakverdeling: Henk houdt zich bezig met verlichting en kersthuisjes en -groepen. Ik sorteer de kerstballen en kaarsen. Verder zijn er nog twee medewerkers die het hele jaar door  bezig zijn met het sorteren van de kerstspullen. Dus ja, hier is het echt het ’t hele jaar door kerst.

Intensief
Na de opening van de kerstmarkt volgen er nog tien intensieve weken waarin de kerstafdeling dagelijks helemaal aangevuld wordt. “Dat zijn best wel zware weken. Eerlijk gezegd zijn we dan wel blij als het eindelijk kerstmis is. Dan hebben we rust.” lacht Hanny.

Einde in zicht
Zes jaar lang doen Hanny en Henk dit prachtige werk. “Maar het kost wel de nodige kruim. We voelen het echt in ons lijf. Dus, met pijn in het hart, hebben we besloten dat dit jaar onze laatste jaar is”, vertelt Hanny. Ze hopen dat er nieuwe, enthousiaste vrijwilligers het stokje zullen overnemen. Henk vult aan: “En dan zullen we ze natuurlijk wegwijs maken in hoe het reilen en zeilen gaat. Het is hartstikke leuk om te doen, maar het kost zeker de nodige tijd.”
Een video-impressie.

Heb je iets over voor mens en milieu?

kom langs, mail of bel 040 254 43 34