Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Home > Over Kringloop de Kempen > Over ons > Circulair Ambachtscentrum

Circulair Ambachtscentrum van de Kempen

In de loop der jaren hebben we ‘achter de schermen’ in onze werkplaatsen een schat aan vakkennis vergaard en vakmensen bij elkaar gebracht, waardoor we ons met recht een circulair ambachtscentrum voor de Kempen kunnen noemen. Zo zijn er diverse ambachtslieden actief waaronder fietsenmakers, elektromonteurs, iemand die meubeltjes maakt, klokkenmakers, ict-mensen, een naaimachine monteur en een witgoedspecialist.

 

lees hieronder verder…

Stichting Kringloop de Kempen draagt al vele jaren bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Dat doet ze door overtollige spullen een tweede leven te geven. Een groep van zo’n 200 voornamelijk vrijwillige medewerkers zetten hun vakkennis en kunde in om goede en verantwoorde spullen in onze kringloopwinkels te kunnen aanbieden.

 

Verbeterde spullen

In ons Circulair Ambachtscentrum werken o.a. fietsenmakers, elektromonteurs, iemand die meubeltjes maakt, klokkenmakers, ict-mensen, een naaimachine monteur en een witgoedspecialist. Zij zorgen dat ingebrachte spullen ook echt een tweede leven kunnen krijgen, door wat er maar nodig is, te repareren. Met de verkoop van deze (verbeterde) tweedehands spullen valt een flinke milieuwinst te behalen. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur en er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden. Zo bespaar je kostbare en schaarse grondstoffen evenals energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.

 

Shoppen met een goed gevoel

Hergebruik leidt tot minder CO2-uitstoot; een duurzame keuze waartoe de klimaatverandering ons noodzaakt. Het past daarmee ook uitstekend binnen de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs, wat actueler is dan ooit. We verkopen dus met een goed gevoel. Daar zetten wij heel bewust op in. En daarmee kunnen onze klanten komen shoppen met een goed gevoel.

Garantie

Bij de start van Kringloop de Kempen  in 2000, bijna 25 jaar geleden, begonnen we met alle gekregen spullen rechtstreeks in de winkel aan te bieden, zoals veel kringloopwinkels nog steeds doen. Nu gaan ‘onze’ producten dikwijls verbeterd de toonbank over. Vaak zelfs met garantie op elektra, computers en fietsen, wat echt uniek is in kringloopland.

 

Verdienen voor het milieu

In de Kempengemeenten is Stichting Kringloop de Kempen de enige kringlooporganisatie met het keurmerk: Kringloop Nederland. Voor zo’n keurmerk kom je alleen in aanmerking als je een professionele organisatie bent met duidelijke bijdragen aan mens en milieu, dus als je een concrete maatschappelijke- en milieudoelstelling hebt. Niet alle Kringloopbedrijven hebben een maatschappelijk of milieu doel. Hiermee doen we substantieel iets anders dan een gemiddelde kringloopwinkel.

Gelukkig hebben de gemeenten Veldhoven, Waalre, Bergeijk en Eersel bewust voor ons gekozen en zijn wij dan ook hun enige kringlooppartner om kringloop-taken op een maatschappelijke en milieuvriendelijke manier uit te voeren.

We verduurzamen producten en ontmantelen ze ook, waar nodig. Deze scheiden we dan naar zo veel mogelijk materiaalstromen, zoals glas, plastic, hout, papier, textiel, bruingoed en elektra en wij gooien niks rechtstreeks in de container. Wij realiseren al jaren een hergebruikpercentage van meer dan 90%. Wij verdienen voor het milieu…voor de toekomst van ons allemaal.

Home > Over Kringloop de Kempen > Over ons > Circulair Ambachtscentrum

Circulair Ambachtscentrum

Zinvol werk voor iedereen

Dit alles levert tegelijkertijd zinvolle arbeid, meer werkervaring en dagritme op voor onder andere cliënten van Severinus (als dagbesteding) en voor vele vrijwilligers, gepensioneerden, statushouders en voor mensen die anderszins buiten de boot dreigen te vallen. Op dit gebied werken we ook zeer nauw samen met de gemeenten Veldhoven, Waalre, Bergeijk en Eersel.
In principe kijken we helemaal niet naar iemands achtergrond of cv, maar stellen de vraag: “wat zou je graag willen?”  Opleiding of ervaring spelen hierbij geen rol.
“Hier werkt bijvoorbeeld een registeraccountant die computers repareert en iemand uit de Jeugdzorg die op de elektra afdeling actief is”, legt bedrijfsleider Ton Dietvorst uit. “Ook hebben veel van ‘onze’ mensen de drijfveer om elkaar verder te helpen.”

Gunning en service

“We merken steeds weer dat mensen verbaasd zijn als ze zien wat er achter de schermen in onze werkplaatsen en ateliers gebeurt. Er werken hier aanzienlijk meer mensen dan op de winkelvloer.”
Het kringloopwerk op dit niveau kunnen wij mogelijk maken omdat:
o we goede spullen krijgen van met name inwoners van ons werkgebied (gemeenten Veldhoven, Bergeijk, Waalre en Eersel) waarvoor we hen heel dankbaar zijn,
o we de kledinginzameling verzorgen voor de gemeenten Waalre, Bergeijk en Eersel
o we spullen repareren
o we een hoge servicegraad hebben; we ontzorgen doordat we bijvoorbeeld bij een ophaalafspraak bruikbare spullen altijd meenemen
o we ook bruikbare spullen aannemen op de Veldhovense milieustraat