Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Allemaal winnaars op veiling Kringloop de Kempen op 24 oktober"

Bij Kringloop de Kempen kijkt men al reikhalzend uit naar de veiling van 24 oktober in Veldhoven. Door een jaar van veiling-stilte, vanwege coronamaatregelen, is het enthousiasme extra groot. Zo ook bij veilingmeester Marcel Brouwer die als vanouds de verzameling bijzondere items onder de hamer zal brengen en zijn licht hierover laat schijnen.

Maar eerst de veilingfeiten op een rij:
·      De veiling vindt plaats op 24 oktober om 13.30 uur; winkel opent om 12.00 uur
·      Kijkdagen zijn van 11 t/m 23 oktober
·      Inschrijven kan van 13 t/m 24 oktober 13.30 uur door je te melden bij de kassa/infobalie

·      Naar keuze van de bieders gaat de veilingopbrengst (na kosten) naar een van de goede* doelen:

o  Voedselbanken Veldhoven, Bergeijk en Waalre
o  Ronald McDonald huis Veldhoven
o  Vluchtelingenwerk Veldhoven, Bergeijk en Waalre
o  Villa ExpertCare Waalre (voorheen Mappa Mondo)
o  Goclean Veldhoven (opruimen zwerfafval)
o  Vergroening schoolplein basisschool Zeelsterhof

·    De spelregels van de veiling vind je hier

Let op: er is beperkt plaats, deelname gaat op volgorde van inschrijving -> vol = vol 

Lees hieronder het verhaal van veilingmeester Marcel Brouwer…

Veilingspel

Zelf verzorgde Marcel Brouwer (van “Tussen Kunst en Kitsch”) tijdens de lockdown noodgedwongen enkel nog digitale veilingen. “Maar er gaat niets boven het persoonlijke contact.  En natuurlijk ook het psychologische spel dat bij een live-veiling duidelijk voelbaar is”, vindt hij. “Hoewel er hier in Veldhoven ook ervaren design- en kunsthandelaren op af komen, vind ik het vooral leuk om particulieren kennis te laten maken met het mechanisme van een veiling. De prijs wordt bepaald door wat de buitenwereld ervoor over heeft, dus er hangt geen prijskaartje aan een item.  Dat kan dan een meevaller voor de koper of een meevaller voor de Kringloop worden. Bij een commerciële velling moet er nog altijd een percentage van de prijs afgedragen worden aan de organisatie. Hier betaal je de prijs die je geboden hebt”, legt hij uit. “Aan het eind van de rit is de koper altijd blij, want hij heeft als het ware het item ‘gewonnen’ met het veilingspel.  Daarbij geeft het iedereen een goed gevoel als je weet dat de opbrengst (na kosten) ten goede komt aan het goede doel. En dit jaar kunnen bieders meebepalen welke geselecteerde goede doelen hiervoor in aanmerking komen.”

 

Neusjes van de zalm

Er komen de nodige bijzondere spullen binnen bij Kringloop de Kempen. Door het jaar heen komen die in de biedhoek van de drie vestigingen terecht, zodat meer mensen de kans krijgen iets aparts op de kop te tikken. Maar heel wat neusjes van de zalm worden speciaal bewaard voor de veiling. “Ja er zitten stukken bij die duidelijk boven het maaiveld uit steken. Spullen die al ergens hebben gestaan, al een leven hebben gehad, die zijn gekoesterd en die de kans krijgen om een tweede of soms wel derde leven te krijgen.” Hij herinnert zich de Deense design eetkamerset die in uitstekende staat verkeerde en voor 1500 euro onder de hamer ging. “Dat is een hele gunstige prijs voor de koper”, concludeert Marcel, die tevens kunsthistoricus is met design van de 20e eeuw als specialisme. Hij werkte geruime tijd voor Christie’s Amsterdam, Londen en Parijs, werkt nu vaak voor het Rotterdamse veilinghuis Vendu, en reist als zelfstandig veilingmeester ook met veel plezier af naar Veldhoven. Nu al voor het zevende jaar.

Tot slot geeft hij de veilingbezoeker mee om zeker naar de kijkdagen te gaan, die vanaf maandag 11 oktober tot aan de veiling op 24 oktober zijn. “Daar kun je alles van dichtbij bekijken en sluit je gevoelsmatig de koop. Je bepaalt vervolgens wat je ervoor over hebt en wat je maximumprijs is. Daarmee stap je beslagen ten ijs de veiling-‘arena’ in en kan het spel beginnen.”

De video-impressie van de vorige veiling bij Kringloop de Kempen.