Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

De kringloop is echt mijn wereld

Van jongs af aan is Josephine Muller een kringloopfan. Ze liep in haar jeugd allerlei rommelmarkten af en had al een voorliefde voor tweedehandskleding toen nog nooit iemand van ‘vintage’ had gehoord. Je kunt dan geen betere werkplek vinden als bij de kringloop. Om precies te zijn: Kringloop de Kempen in Bergeijk waar ze filiaalleider is. En zo ervaart ze het ook. “Maar daarnaast komt mijn vroegere droom, om iets in de reclame of met verstandelijk beperkte kinderen te doen, hier eigenlijk ook uit.”

 

Lees hieronder meer…

 

fotocredit: paulissimo.nl – enkele foto’s zijn uit het pré-corona-tijdperk

Vrije hand

Nadat Josephine Muller een aantal jaren bij een andere kringlooporganisatie werkte, ging haar daaropvolgende baan als telefoniste en receptioniste vanwege faillissement verloren. Via loopbaanbegeleiding vanuit de gemeente kwam ze in 2014 bij Kringloop de Kempen terecht.

“Er was in Veldhoven net een plek vrij van winkel-assistent. Hier voelde ik me direct veel meer op mijn plek dan bij dat andere kringloopbedrijf. Ik kreeg hier veel meer de vrije hand, heb naar eigen inzicht de kledingafdeling mogen opzetten en was veel bezig met styling. En dat is echt helemaal mijn ding. Voor tweedehandskleding liep ik vroeger al stad en land af.”

 

Sprong wagen

Ruim een jaar later, in 2015, kwam er een plaats vrij van plaatsvervangend filiaalleider in Bergeijk. Dat betekende voor Josephine nóg meer mogelijkheden om haar ideeën vorm te geven. Dus waagde ze die sprong. Ze werd er de rechterhand van filiaalleider Jan van Moorsel. [filmpje toen hij filiaalleider was] “Hij deed de financiën, ik de spullen en de mensen. De vrouwelijke touch moest er een beetje inkomen hier. Daarin kon ik helemaal mijn gang gaan. Heerlijk”, vertelt ze.

In de 5 jaar dat Josephine op haar plek is in Bergeijk, is er veel veranderd. Vanwege gezondheidsklachten viel filiaalleider Jan in het voorjaar van 2019 uit . “Dus rolde ik er zo in en werd eerder dan verwacht filiaalleider”, omschrijft ze de ontwikkelingen.

 

Mooie spullen

Josephine zorgt dat alles reilt en zeilt in Bergeijk: de mensen, de logistiek en de financiën. Daarbij is Hussam Diab, [lees hier zijn verhaal] die in zijn thuisland advocaat was, haar rechterhand geworden en is zij een soort buddy voor hem om nog meer te aarden in Nederland.

Josephine geeft dagelijks leiding aan een team van 14 mensen en zorgt dat de winkel vol met mooie spullen staat. Die zoekt ze eigenhandig uit in het hoofdfiliaal in Veldhoven, waar het gros van alle tweedehands spullen binnenkomt: gebracht, opgehaald of verzameld vanuit de uitruimservice waarbij vaak hele huizen leeggeruimd worden.

“Veel mooie inboedels komen uit Bergeijk en die shop ik dan weer in Veldhoven”, lacht ze. In Bergeijk ben je aan het juiste adres voor met name woonaccessoires, soms een kastje en tafels en stoelen, huisraad, boeken, cd’s, dvd’s en kleding.

Samen met haar team zorgt Josephine dat alles aantrekkelijk gestyled in de winkel belandt. “Als ik bij een andere kringloopwinkel over de troep val, ben ik er meteen weg. Als je dingen mooi neerzet, dan kun je beter zien wat je er mee kunt. Met wat creativiteit probeer ik er wat van te maken. In dat creatieve kan ik in ieder geval mijn ei kwijt”, aldus de filliaalleidster. De mooiste ‘nieuwe’ spullen, net gestylde huiskamers en ander leuk nieuws, deelt ze met grote regelmaat geregeld op facebook.

 

Eigen verhaal

En wat de mensen betreft? “Iedereen heeft zijn eigen verhaal en gebruiksaanwijzing. Soms moet je beginnen met een compliment en vaak moet je heel veel geduld hebben. Maar het geeft heel veel voldoening. Ik ben voor velen een soort moeder. Mensen die hier werken brengen geregeld iets mee, bijvoorbeeld in de zomer een prachtige schaal met fruit helemaal op kleur gerangschikt. Of ze willen samen met mij op de foto. Zo warm en hartelijk allemaal”, klinkt ze enthousiast.

 

Bijzondere vestigingsplek

De Bergeijkse vestiging van Kringloop de Kempen heeft een hele bijzondere dynamiek, al was het alleen al om de aparte vestigingsplek, met het Aquinohuis als buren. Het Aquinohuis is een inloop- en participatiehuis met diverse sociale partners waarmee op allerlei vormen wordt samengewerkt. “Zoals met Werkzin, die met jongeren met een verstandelijke beperking werken. Die komen stapels spelletjes en puzzels ophalen en sorteren die uit. Een van die jongeren werkt hier ook als vrijwilliger en zoekt de dvd’s en cd’s uit. Ik laat hem elke maand de verkoopcijfers daarvan zien. Dat motiveert hem enorm en maakt hem echt blij”, glundert Josephine die het leuk vindt om mensen op allerlei manieren te motiveren.

 

 

Via Stichting Vluchtelingenwerk komen er geregeld vluchtelingen werken die Josephine naar een betaalde baan begeleidt. “Op een gegeven moment werkten hier 14 Syrische vluchtelingen, allemaal mannen. Ik had verwacht dat het voor hen moeilijk zou zijn om met een vrouwelijke teamleider te werken, maar niets was minder waar. Ik werd met zoveel respect behandeld en heb nog nooit zo fijn samengewerkt als met hen. Klanten zeiden in het begin wel: ‘poe, poe… heftig: die vluchtelingen, zo’n mannenwereld, de taal!’ Maar ik sta daar wel tussen of boven. Ik denk wel dat ik heel beschermend ben voor ze. En zeker als het om vooroordelen gaat.”

“In het Aquinohuis krijgen ze allemaal Nederlandse les in het DigiTaalhuis. Maar in de praktijk leer je een taal pas echt. Dat kan bij ons. Vaak in het begin met handen en voeten. Ik vind dat ook leuk om te doen, hoewel je er wel veel geduld voor moet hebben. En soms is het ook handig dat we daar voor een tolk kunnen aankloppen.

Van die hele Syrische groep heeft nu iedereen, op één na, een reguliere baan gevonden. Dat is natuurlijk ook waar je het voor doet. Maar dat betekent ook dat we nog wel enkele flinke aanpakkers nodig hebben die hier als vrijwilliger willen werken.

Kortom: er is een hele mooie en waardevolle wisselwerking tussen het Aquinohuis en ons.”

 

Lief en leed

Buiten die bijzondere locatie heb je te maken met een echt dorpsgevoel. “Hier in Bergeijk is het veel meer ‘ons kent ons’. Alle klanten ken ik bij naam en ik ken veel verhalen van ze. Ik weet bijvoorbeeld wanneer mensen overleden zijn, en weet die overlijdensdatum, ook een jaar na dato. Hoe ik dat allemaal onthoud? Ik houd dat bij in een soort lief en leed-map.”

Tijdens het gesprek met Josephine wordt er op de deur geklopt en steekt een man zijn hoofd om de deur. Josephine springt op om hem loopkrukken te geven die ergens in de hoek staan van het kantoortje. Als hij weg is vertelt ze: “Ja, die krukken had ik voor hem apart gehouden. Voor zijn vrouw, die is pas van een trapje gevallen bij het ramen wassen.”

Ze vervolgt: “Mensen komen hier vaak voor een praatje. Voorheen hadden we op vrijdag een speciale koffiemiddag voor wie dat wilde. Dat hebben met de coronamaatregelen helaas moeten afschaffen. Het is hier te klein om veilige afstand te kunnen waarborgen. Wel heel jammer. En ook dat we door het coronavirus ons 5-jarig bestaan niet hebben kunnen vieren.”

 

Kringloopfan

“Wat Kringloop de Kempen voor mij betekent? Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. De kringloop is echt mijn wereld, ik ben een onvervalste kringloopfan. Op vakantie of mijn vrije dag ga ik altijd naar andere kringlopen toe. Ik kijk dan hoe anderen het doen, doe er ideeën op, en ik kom natuurlijk altijd wel weer met leuke spullen terug. Vooral kleding. Mijn kasten puilen wel uit”, lacht ze

“Ja, ik kan wel stellen dat de kringloop mijn passie is. Het is natuurlijk niet mijn leven, maar wel een groot deel van leven. Ik kan goed met iedereen overweg, maak makkelijk contact. Veel mensen willen hier hun verhaal kwijt. Ik bied graag een luisterend oor, maar dat lukt niet altijd. Ik heb hier ook een business te runnen.”

Mijn toekomst ligt echt helemaal hier. Dus als het aan mij ligt, denk ik hier zeker wel mijn pensioen te halen. En ik hoop dat we op deze plek kunnen blijven zitten, zo dicht bij het Aquinohuis met al die samenwerkingen. Dat geeft naar alle kanten zoveel extra’s.

 

Aanpakkers nodig in Bergeijk

Als laatste zegt Josepine: “Oh ja, als ik nog even mag herhalen, we kunnen nog wel een paar flinke aanpakkers gebruiken die hier als vrijwilliger willen werken.”

 

Neem daarvoor contact  op met 040  254 43 34 en vraag de bedrijfsleiding van Bergeijk of loop gewoon even binnen voor een afspraak en vraag naar Josephine.