Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

In mijn nopjes als 'mister kledingcontainer'

Tijdens de lockdown stonden de activiteiten van Kringloop de Kempen op een laag pitje.

Toen men geen spullen meer kon afgeven ‘aan de poort’, ging de aanvoer van kleding, textiel en schoenen via de kledingcontainers wel gewoon door. Drie keer per week rijdt Hans Vervoort met een bijrijder de 14 goedgevulde kledingcontainers in Waalre, Bergeijk, Riethoven, Westerhoven en Luijksgestel af. “Ik vind het fijn om nuttig bezig te zijn en een beetje in beweging te blijven”, klinkt het enthousiast.” En dat terwijl hij jaren geleden nauwelijks meer kon lopen.

 

 

Lees hieronder verder…

foto’s: paulissimo.nl  –  sommige opnamen zijn van vóór het coronatijdperk

Nieuwe heup

Jarenlang werkte Hans als lasser bij Franke Roestvrijstaal. Zwaar werk waarbij hij de hele dag in het water stond dat het laswerk koelde. Opeens kon hij nauwelijks meer lopen en had veel pijn. “Of het nou door al dat water kwam?” vraagt hij zich af.” Na diverse onderzoeken bleek hij osteoporose (botontkalking) aan zijn heupen te hebben. Maar hij moest het er nog een hele tijd mee doen, omdat hij te jong was voor een nieuwe heup. Gevolg: Hans werd 100% afgekeurd en kwam thuis te zitten.

“Ik heb echt 10 jaar om die nieuwe heup geschooid en eindelijk kreeg ik hem”, vertelt hij opgetogen. Hoewel ook zijn andere heup nog aan de beurt komt, kan hij hiermee nu voldoende uit de voeten.

 

‘Mister kledingcontainer’

“Ik zat al een tijdje thuis, had alle klusjes wel gedaan en de boel was aan kant. Met het verzorgen van mijn vogels en kippen ben ik zo klaar en heb dan niks meer omhanden. Mijn vrouw heeft een eigen strijkservice en haar eigen hobby’s. Daarom wilde ik weer graag aan de slag”, vertelt Hans. Hij zag toen een vrijwilligers-vacature van chauffeur bij Kringloop de Kempen. “Dat leek me zo leuk dat ik er meteen op afging. De volgende dag, 4 januari 2020 om precies te zijn, kon ik al aan de slag.” De eerste tijd reed hij mee als bijrijder om spullen bij mensen thuis op te halen en er gekochte spullen af te leveren. Maar intussen is hij dus ‘mister kledingcontainer’.

 

Frituurolie

Bij Kringloop de Kempen werkt Hans drie dagen per week en hij heeft het erg naar zijn zin. “Iedereen kan goed met elkaar opschieten. We hebben samen lol”, glundert hij. Hoewel Hans geroutineerd en efficiënt zijn route rijdt, vindt hij het heel prettig dat er geen druk op zijn werk ligt.

Of hij ook wel eens wat anders aantreft dan kleding? “Ja, mensen gooien er soms van alles in. Ooit zat ik helemaal onder de frituurolie die zo uit een plastic zak droop. Dat is niet echt grappig natuurlijk”.

 

 

Kleding-route

Dit is de route die de kleding aflegt via de handen van het 25-koppige team, nadat de vracht kleding in Veldhoven is gelost:

  • Collega’s staan klaar om alle zakken met rolkarren naar de kledingafdeling te brengen.
  • Eerst wordt alles grof gesorteerd. Daar helpt Hans soms een handje bij.
  •  Daarna volgt een tweede selectie, waarbij kritischer gekeken wordt hoe goed, schoon en up to date kleding is. Omdat er   nu extra veel aanvoer is, kan die selectie extra kritisch.
  • Alles wat door de tweede selectie komt, wordt opgehangen op hangers aan kledingrekken.
  • Daar worden alle spullen geprijsd. Tijdens het prijzen ‘sneuvelen’ er soms ook nog kledingstukken. Dus alleen de beste second hand mode bereikt de winkelvloer.
  • De geprijsde rekken worden in het magazijn gezet.
  • Van hieruit wordt de winkel steeds bevoorraad.
  • In Bergeijk en Waalre hebben ze hun eigen kledingstroom en die ze daar zelf sorteren. Hoewel de filiaalleiders hier soms kleding en schoenen ‘inkopen’ voor hun winkels, omdat er in Veldhoven meer mankracht is.
  • Wat er na drie maanden nog hangt wordt afgeprijsd en vervolgens afgevoerd. Zo blijft het assortiment altijd ‘vers’ en up to date.
  • Wat er dan over blijft krijgt een verantwoorde herbestemming, samen met de kleding die de winkel nooit bereikt heeft. Het buitenland bijvoorbeeld, waar andere mode-maatstaven gelden.
  • Van de 400.000 kilo kleding die jaarlijks aan textiel en leer aan de poort en via de kledingcontainers binnenkomt, bereikt 80.000 kilo (20%) de winkel. Dat staat gelijk aan, zeg maar 13.300 volle wasmachines.
  • Voor het nieuwe seizoen hangt alles klaar voor de klanten die nu op afspraak kunnen komen winkelen.

 

Oproep maandag-collega

Hij rijdt dan wel met heel wat kilo’s rond, maar zelf is Hans niet zo van de tweedehands kleren. “Het is dan wel goed voor het milieu, maar ik laat die spullen vooral beschikbaar voor de mensen met een kleinere beurs”, legt hij uit. “Maar voor mijn pleegdochter van 17 jaar neem ik wel eens wat mee. Als ze het niet leuk vindt, breng ik het gewoon weer mee terug.”

Vooral op maandag zitten de containers extra vol. Mensen hebben in het weekend natuurlijk meer tijd om eens goed door hun kledingkast te gaan. “Een collega erbij voor die dag zou heel welkom zijn”, beargumenteert Hans zijn oproep voor deze leuke job. Hij is er in ieder geval zo mee in zijn nopjes, dat hij hoopt dit werk nog lang te kunnen doen.

 

Voel je je geroepen om Hans te helpen, neem dan vooral contact met ons op voor vragen of het maken van een afspraak: 040 254 43 34.