Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

“Je gaat toch niet in een kringloop je kleding kopen?”

Een origineel vintage jasje, een stoere leren handtas, kekke pumps of juist een über-schattig trappelpakje… je vindt het allemaal voor een prikkie bij Kringloop de Kempen. Daar zorgen ze met ruim 25 mensen dat alleen de beste second hand mode in de winkels belandt. Wat overigens nog altijd neerkomt op 80.000 kilo. Dat is 20% van de hele grote bulk van 400.000 kilo aan textiel en leer dat jaarlijks aan de poort en via de kledingcontainers binnenkomt.

“Ik ben hier helemaal op mijn plek”, klinkt meewerkend voorman William enthousiast als hij over het reilen en zeilen op ‘zijn’ kledingafdeling in Veldhoven vertelt. “Dat  had ik tien jaar geleden nooit gedroomd. Toen dacht ik: ‘je gaat toch niet in een kringloop je kleding kopen?!’ Nu ben ik blij dat ik bij kan dragen om kleren een tweede leven te geven.”

 

Lees hieronder meer…

fotocredit: paulissimo.nl – een deel van de foto’s is voor het corona-tijdperk gemaakt

 

Tweedehands kleding is hot. Dat is mooi als je weet dat de kledingindustrie op de tweede plaats staat als grootste milieuvervuiler in de wereld. Qua omzet vormt het de grootste afdeling binnen de organisatie.

Voor mij is iedereen gelijk

Het is een mooie, gevarieerde club mensen bij elkaar daar op de Veldhovense kledingafdeling – 21 vrouwen en 4 mannen – met ieder hun eigen achtergrond en motieven: mensen die in het kader van de Participatiewet een werkplek vinden en hun werkuren hier opbouwen, mensen met een verstandelijke beperking via Stichting Severinus, soms zijn er ook taakstraffers die een aantal uren moeten komen werken en natuurlijk ‘gewone’ vrijwilligers die zich graag nuttig maken in de kleding. Voor ‘leader of the gang’ William, maakt het allemaal niet uit. “Hoe verschillend ook, voor mij is iedereen gelijk. Ik hoef niet te weten wat iemand misdaan heeft of wat ‘ie allemaal níet kan. Het is veel interessanter om uit te vinden waar iemand wél goed in is en waar die persoon blij van wordt. Het gaat erom dat je herkent wat het probleem is en tegelijk uitvindt wat iemand nodig heeft. Structuur is vaak belangrijk. Dat ze komen opdagen en niet zomaar afbellen. Af en toe moet je wel eens iemand aanspreken, maar ik probeer dat altijd met een grapje te doen. Van mij kunnen ze dat wel hebben”, aldus de goedlachse William, voor wie mensen motiveren een tweede natuur lijkt.

 

Alles doen wat ik wil

William is geboren en getogen in de mode, stond op de markt en had daarna zelf enkele zaken in dames-, heren en kindermode, tot er ruim tien jaar geleden door de recessie flink de klad in kwam. Hij raakte alles kwijt en kwam in de bijstand terecht. De gemeente tipte hem om zich als vrijwilliger bij Kringloop de Kempen te melden. “Ik kende deze organisatie helemaal niet toen ik hier vijf jaar geleden als vrijwilliger binnenkwam. Vóór die tijd had ik eigenlijk nog nooit een stap in een kringloop gezet. Ik dacht vroeger: ‘je gaat toch niet in een kringloop je kleding kopen?’ Daar denk ik nu natuurlijk heel anders over. Het is superfijn dat kleding een tweede leven krijgt.”

“Toen Erwin van Eerd, mijn directe baas, me na een jaar op zijn kantoor vroeg, had ik geen enkel vermoeden dat hij me een baan aan zou bieden en dan ook nog als leidinggevende. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Ik kwam dus in dienst en ging daarmee direct uit de bijstand”, blikt hij terug. “Ik ben altijd zelfstandig ondernemer geweest en heb dus nooit een baas gehad. Dat is nu anders, maar ik word hier zo vrij gelaten, kan alles doen wat ik wil. Dat voelt heerlijk!”

 

Een tweede of derde kans

Ook het team is erg content, zo blijkt uit een onlangs gehouden tevredenheidsonderzoek onder alle medewerkers. Die laat zien dat iedereen met veel plezier bij Kringloop de Kempen werkt en dat de kledingafdeling daarin koploper is. Het is best knap om de sfeer op zo’n grote en diverse afdeling goed te houden. Ze dragen William op handen.

Natasja, die vijf dagen als vrijwilliger werkt, is vooral ook dankbaar: Kringloop de Kempen zorgt goed voor ons. Soms krijgen we bijvoorbeeld in de pauze ineens allemaal een ijsje of broodje kroket, dat is zo attent.” Ook over William is ze zeer te spreken: “Hij zorgt voor een fijne sfeer op de afdeling en maakt tijd voor je als er iets is. Ik ben eigenlijk zijn rechterhand en neem in de vakantie zijn taken over. De dingen die ik lastig vindt, kan ik gewoon aan hem over laten. Hij is wat chaotisch en vergeet wel eens wat. Ik ben juist heel gestructureerd en ruim graag op. Dus we vullen elkaar goed aan. En echt waar: ik heb nog nooit zo’n fijne leidinggevende gehad als William”, concludeert Natasja. “En ik weet dat ik niet alleen voor mezelf spreek.”

Ook medewerkster Niran is enthousiast: “Ik kijk echt uit naar maandag en donderdag, de dagen waarop ik hier werk. Ik heb leuke collega’s en William is zo’n aardige man. Je moet niks en mag alles. Ik ben heel blij met hem. Ook als hij iets ongemakkelijks aan moet kaarten, begint hij altijd met iets positiefs en daar sluit hij ook mee af.”

Bij de personeelsafdeling viel al op dat William echt open staat voor alle mensen die hier aankloppen. Hij kijkt wat mensen kunnen, doet extra moeite om ze in te passen, geeft ze zonder probleem een tweede kans of soms zelfs een derde en zorgt dat alles en iedereen goed met elkaar samenwerkt.

Pareltjes ontdekken

“De vrouwen die hier werken, vinden het ook heel leuk om als eersten de pareltjes tussen de binnengebrachte kleding te ontdekken. Er komt hier zelfs nog vaak kleding binnen waar het prijskaartje nog aanhangt. Ze betalen daar overigens ook gewoon voor hoor, maar wel met korting”, vertelt William. “Het is merkbaar dat er meer jongere dames sorteren in het team, zij kijken weer anders. Het assortiment is daardoor wat eigentijdser geworden.” Anderen valt ook op dat, sinds William de kledingafdeling runt, er meer aandacht is voor herenkleding en tassen. “Maar van tassen en dure merken had ik eerst niet veel verstand. Ik had bijvoorbeeld een keer een attachékoffertje van Castelijn & Beerens geprijsd voor €5,95. Bedrijfsleider Ton riep me bij hem en vroeg me te kijken wat zo’n koffertje nieuw kost. Dat was wel €400 of €500 euro! ‘Durf daar maar gerust €27,50 op te zetten’ zei hij. Dat was een goede les. En het mooiste was nog, dat hij toen zelf dat koffertje kocht, ha, ha, ha.”

 

Reuzenberg aan kleding

Samen maken ze er zeker wat moois. Het tempo zit er altijd goed in. “Ook de corona-tijd komen we goed door. We werken met wat minder mensen tegelijk op de afdeling en verzetten intussen toch bergen werk”, licht William toe. Dat was ook nodig omdat er in de afgelopen periode extra veel spullen ingeleverd werden. “We zijn dan ook met man en macht bezig om de reuzenberg aan kleding, schoenen, tassen en huishoudtextiel, die deels tijdelijk opgeslagen was, weer weg te werken.”

De kwaliteit van die 20% die in de winkel terechtkomt is echt goed en wordt alleen maar beter. Daar zorgen we met zijn allen voor, maar in de eerste plaats natuurlijk de mensen die ons hun goede kleding gunnen.”

 

De kledingafdeling stap voor stap

Aan de poort in Veldhoven, Bergeijk en Waalre komt kleding binnen. Ook is er aanvoer vanuit de diverse kledingcontainers waar mensen hun overtollige, goede kleding, textiel en schoeisel netjes in zakken aanleveren.

Deze zakken worden eerst grof gesorteerd. Daarna volgt een tweede selectie, waarbij nog grondiger gekeken wordt hoe goed, schoon en up to date kleding is. Alles wat door de tweede selectie komt, wordt opgehangen aan hangers aan kledingrekken. Daar worden alle spullen geprijsd. Tijdens dat prijzen ‘sneuvelen’ er soms ook nog kledingstukken. Dus alleen het beste van het beste bereikt de winkelvloer. De geprijsde rekken worden in het magazijn gezet. Van hieruit wordt als het nodig is, de winkel bevoorraad. In Bergeijk en Waalre sorteren ze zelf, maar omdat in Veldhoven meer mankracht is, komen de filiaalleiders van Bergeijk en Waalre zo nodig in Veldhoven kleding en schoenen ‘inkopen’ die ze zelf voor hun winkels prijzen.

Spullen blijven niet langer dan 3 maanden in de winkel. Daarna worden ze afgeprijsd. Zo blijft het assortiment altijd ‘vers’ en up to date.

Wat niet in de winkels terechtkomt, krijgt een andere verantwoorde bestemming. Het buitenland bijvoorbeeld, waar andere mode-maatstaven gelden.

 

Nieuwe middagclub

Of William voor zijn kledingafdeling nog wensen heeft? “Nou ik kan nog altijd wel gemotiveerde vrijwilligers gebruiken voor de middagen. Mensen die het leuk vinden om met kleding te werken. Misschien dat ik dan in Veldhoven een hele nieuwe middagclub kan samenstellen die alle taken op zich kunnen nemen, dus ook het sorteren. Mensen zijn welkom!”

 

Bel als je een afspraak wilt maken of nadere informatie wilt over deze of andere vacatures naar: 040 – 2544334.

Je kunt ook een mailtje met je contactgegevens sturen naar: personeelszaken@kringloopdekempen.nl of loop binnen om direct een afspraak te maken met een leidinggevende. Leuk je te ontmoeten als vrijwilliger of shoppend in onze kledingafdelingen.