Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

 

Nee-verkopen is het moeilijkste wat er is

“Ik ben hartstikke blij met de mooie spullen die hier binnen komen”, vertelt Tom Dietvorst enthousiast. “Dat is gewoon het leuke van dit vak.” Sinds 2017 is hij filiaalleider van Kringloop de Kempen in Aalst-Waalre. “Mensen komen geregeld met trots hun spullen brengen. Soms zit er een leuk verhaal aan vast. Zoals iemand die laatst de dekenkist van oma kwam brengen en erbij vertelde dat hij er zich vroeger als kind in verstopte. Zo kregen we onlangs ook een bijzondere klok met Flipje uit de Betuwe erop. Dat roept bij ons winkelend publiek nostalgische gevoelens op. Mooi is dat. Zo’n item is zo apart dat hij in onze biedhoek belandt, zodat méér mensen er kans op maken. Deze blokfluit van Aura is ook pure nostalgie. Op zo eentje heb ik vroeger ook nog les gehad. Ze komen trouwens met regelmaat hier binnen. Deze zit nog helemaal netjes in de doos. Kijk er staat nog een prijsje op: 61 gulden en gekocht bij Van Leest in de Hermanus Boekstraat in Eindhoven. Leuk toch?”

Screenen op ‘verkoopbaarheid’ noodzaak

Ook al vormt dit Tom’s dagelijkse business, hij wordt er elke dag weer blij van: “De spullen die hier binnenkomen, proberen we een tweede leven te geven en worden dus niet weggegooid. Daarmee dragen we samen bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Dat geeft wel een kick moet ik zeggen.”

Maar er is ook een keerzijde aan de stroom van spullen die aan de deur gescreend moet worden op ‘verkoopbaarheid’. Tom merkt wel aan de toestroom van goede spullen in combinatie met onverkoopbaar spul, dat de stortkosten voor mensen duurder worden en ze het soms via deze weg afvoeren. En natuurlijk is dit gemakkelijker dan nog eens extra naar de stort rijden.

Wat ‘verkoopbaar is’, is natuurlijk een breed begrip. “Maar daar moeten wij wel serieus naar kijken. Als we hier spullen neerzetten die kapot zijn of niet verkopen, dan slibt de winkel vol en moeten we ze evengoed zelf nog weggooien of naar de stort brengen. Dat kost tijd die we nodig hebben om in de bedrijfsvoering van verkoopbare spullen te stoppen. We zijn dan wel een stichting, maar we hebben ondertussen een professionele organisatie te runnen, waarbij we o.a. moeten zorgen dat we de huur van onze panden kunnen betalen en dat onze vrachtwagens kunnen rijden. Dat hebben veel mensen niet in de gaten.

Zorgen dat iederéén meedoet

“Tja, dus dan moet je soms ‘nee’ verkopen aan de deur. Dat is het moeilijkste wat er is. Soms zijn mensen dan teleurgesteld of zelfs boos.” Maar we streven ernaar om binnen drie maanden het hele assortiment te rouleren om de winkel verrassend, fris en uitnodigend te houden. Omdat de winkel alleen op deze manier goed draait, kunnen we ook in sociale zin goed werk doen. Want buiten de enthousiaste vrijwilligers, bieden we hier ook een veilige werkplek voor mensen, die (nog) niet in een gewone baan terecht kunnen. Dat is ook onze missie dat we bijdragen aan een beter (leef)milieu waarin iederéén meedoet.”

Handig om te weten dat we in Aalst-Waalre een afgiftestation hebben voor kleine spullen en dozen. Neem voor grotere spullen even contact met ons op: 040- 254 43 34 of rijd even naar onze vestiging in Veldhoven.

Hier staat op een rijtje waarmee je ons blij kunt maken (en waarmee niet).