Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

“Nu is míjn tijd aangebroken: de kerstafdeling vind ik heerlijk om te doen!”

Bij de kerstmarkt van Kringloop de Kempen ging het roer flink om. Waar vorig jaar het ‘kerst-paar’ Henk en Hanny, voor het laatst ‘hun’ drukbezochte kerstmarkt in Veldhoven organiseerde, wordt deze nu gerund door Marit Willems. Logistiek manager Erwin van Eerd gaf haar het laatste zetje, zodat ze deze taak op zich durfde te nemen. Ze is nu het ‘kerstvrouwtje’ van de knusse kerst-tent helemaal achter in de winkel. Er klinkt altijd kerstmuziek en staat vol uiteenlopende kerstspullen, die ze dagelijks aanvult. “Nu is míjn tijd aangebroken en dit vind ik heerlijk om te doen! Als het aan mij ligt organiseer ik die kerstmarkt volgend jaar weer.”

 

Lees hieronder verder…

foto’s:: paulissimo.nl

Voetsporen

Natuurlijk was het voor Marit erg spannend om in de ervaren voetsporen te treden van Henk en Hanny. “Dat zijn echt toppers in hun vak. Ik was heel bang dat ik dat niet zou kunnen. Zoveel tijd erin steken als zij altijd deden, dat kon ik in ieder geval niet. Dus ik voelde toch wel die druk. Ook voor de klanten moet het natuurlijk heel mooi zijn.”

Assistent-bedrijfsleider Erwin van Eerd gaf Marit alle vertrouwen en zei tegen haar: “jij bent Marit en jij doet het op jouw manier. En dat is goed.” Dat gaf haar het laatste zetje om dit jaar vol enthousiasme de kerstafdeling te runnen. Marit is sowieso erg te spreken over de relatie met Erwin en winkelcoördinator Jeroen Drost: “Het is hier heel informeel, maar ze gaan altijd respectvol met je om en waarderen het werk wat je doet. Ze geven je alle vertrouwen waardoor je dus meer zelfvertrouwen krijgt. Echt zo fijn!”

Toen Henk en Hanny langskwamen, keken ze kritisch en vonden het er in de kerst-tent heel goed uitzien. Henk zei wel: ‘hé Marit die bomen zijn veel te goedkoop geprijsd.’ Maar ik wil dat iedereen een leuke kerst heeft, ook mensen met een kleine beurs.  De klanten vinden het hier leuk en knus. Er staat altijd kerstmuziek op. Daar word ik zelf heel rustig van”, vertelt Marit. Met de afgepaste hoeveelheid winkelmandjes die iedere klant de tent in moet nemen, is het er ook corona-proof.

 

Carrièreswitch

Niet alleen voor de opzet van de kerstmarkt, maar ook voor Marit zelf is het roer helemaal om. Ze heeft 43 jaar in de zorg gezeten, van zuigelingen en kleuters tot aan ouderenzorg. Totdat ze ernstig ziek werd. Ze kon na haar herstel enkel terugkeren als zzp’er, maar dat vond ze te onzeker. “Van huis uit ben ik een echte poetser. Iemand zei tegen me: ‘waarom ga je niet poetsen voor de kost?’ Dat leek me inderdaad wel wat”, motiveert Marit haar carrièreswitch. Ze ging bij een schoonmaakbedrijf in dienst en kwam zo bij Kringloop de Kempen terecht. “Ik had het hier zo ontzettend naar mijn zin. Je voelt hier echt de saamhorigheid. Enkele van de medewerkers hebben een beperking, waardoor dat oude zorg-gevoel weer naar boven kwam. Een luisterend oor bieden is al voldoende. Ik ben een soort (groot)moeder waaraan je alles kunt vertellen. Ze noemen we ook wel eens oma Marit”, lacht ze.

 

Niet achter de geraniums

Marit zei altijd: “als ik met pensioen ga, kom ik hier als vrijwilliger werken, want ik vind het veel te leuk om onder de mensen te zijn. Achter de geraniums zitten, is echt niks voor mij.”

Na haar pensionering, nam Marit vakantie. Binnen een maand had ze thuis alles aan kant en ging daarna inderdaad als vrijwilliger aan de slag. Wat haar taak zou worden, mocht ze zelf mee bepalen. “Ik ben écht van het opruimen en ordenen. Dat vind ik superleuk. Met het aanvullen van kleine huisraad in de winkel ben ik toen begonnen. En natuurlijk alles netjes neer zetten. Wat dat betreft ben ik een pietlut en moeten kop en schotels van mij echt bij elkaar staan. Zo wordt het ook overzichtelijk en fijner voor de klant.” Maar ook haar oude vak is ze niet verleerd. “Als ik een vitrinekast zie die stoffig is, haal ik er effe een doekje over.”

Tent inrichten

Toen de voorbereidingen van de kerst aanbraken, gaf Marit aan interesse te hebben. De kerstafdeling trok altijd al Marits aandacht. Net als bij collega’s Gerardine, Monique en Leontine, waarmee ze samen twee weken lang de kerstafdeling op poten zette. In een tent achter in de winkel dit keer. “Met elkaar maakten we er iets moois van. Ik begon met de lichtjes en de anderen met neerzetten en aankleden van de tafels. Na twee weken was ik nog alleen samen met Monique met de inrichting bezig. Dat liep als een trein. In zo’n drie weken tijd was de tent kant en klaar. Maar omdat Monique ook de speelgoedafdeling nog als taak heeft, werd de combinatie met de kerstafdeling voor haar te veel. Zodoende werd ik dus alleen verantwoordelijk voor de kerstafdeling in deze knusse binnentent.”

 

Verrassing

Om de kerst-inkoopdrukte te spreiden is de kerstmarkt al eind september open gegaan. Vanaf begin september is Marit er al achter de schermen mee bezig. En dat zes dagen per week. Ze is echt helemaal in de rol van ‘kerstvrouwtje’ gegroeid zoals ze nu :genoemd wordt. “In het begin was ik doodmoe. Elke dag wilde ik weten wat de omzet was en werd ik steeds kritischer op mezelf. Dat gaat om kleine dingen, maar dat heeft me de laatste weken wel gebracht waar ik nu ben en dat ik tevreden ben. Als ik lege plekken zie op de tafels en schappen, dan jeukt het en wil ik eigenlijk meteen alweer aanvullen. Maar dat doe ik ’s ochtends altijd voordat de winkel opent. Wat het extra leuk maakt is dat het echt een verrassing is wat ik een volgende opgeslagen doos aantref.” Marit geniet er enorm dag van en vindt het geweldig om te doen: “Ja, ze moeten me hier zelfs tot rust manen. Ik kan nu eenmaal niet stilzitten.”

 

Andere kerst

Voor Marit is Kringloop de Kempen haar tweede huis: “Dit voelt als familie en dat voelt zo fijn. Het gezin waar ik uit kom, was niet heel warm. Daarom voelt het hier extra fijn. Ik ben nu 66 jaar. En nu is het echt míjn tijd.”

En hoe ziet de kerst er bij Marit thuis uit? “Gewoon gezellig en binnen proporties aangekleed, geen toeters en bellen hoor. Mijn kerstboom heeft dit jaar lichtblauwe ballen en zilver, omdat het hier nu zo voor mijn voeten kwam. De kerst is dit jaar toch een andere dan anders. Ik ben samen met mijn dochter en kleindochter en ik nodig nog wel iemand uit die ook alleen is. Gewoon gezellig gourmetten”, besluit ze haar verhaal.