Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Twee ict-mannen In beeld: Toine Van Gool en Peter Asveld

Hier maken heel wat (vrijwillige) handen licht werk. Handen van mensen met diverse achtergronden en culturen. Stuk voor stuk met een mooi en uniek verhaal. In de rubriek Bijzondere mensen maken we kennis met ze. De buurt is nu aan enkele medewerkers van de ICT-afdeling.
Bij Kringloop de Kempen worden flink wat computers ingeleverd. Computers die – nadat de mannen van de computerafdeling er grondig naar hebben gekeken – helemaal in orde en up to date zijn. Daarop krijg je zelfs garantie, wat best uniek is in de kringloopwereld. De spotlight staat op twee van onze ict-mannen: Toine van Gool, die altijd al in de ict zat en Peter Asveld die de ict vooral na zijn pensioen helemaal onder de knie kreeg.

Lees hieronder verder…

Toine Van Gool

Toine van Gool (56) is een echte computerman, die na zijn beroerte in 2012 niet meer in een ‘normale’ 40-urige werkweek paste. Twee jaar later kwam hij als vrijwilliger bij Kringloop de Kempen terecht. Uiteraard op de ict-afdeling, waar hij het heel erg naar zijn zin heeft.
Begin jaren ’80 ging hij als dienstplichtig militair naar de Koninklijke Luchtmacht en had er wel willen blijven. De arbeidsmarkt was toen heel krap. Maar zijn elektronika-opleiding bij de Philips Bedrijfsschool, bracht hem in de technische hoek en hij rolde als vanzelf in de computers.

Torenhoge bloeddruk

Ongeveer 27 jaar werkte Toine bij hetzelfde Eindhovense computerbedrijf. “Ik werd er uiteindelijk fieldservice engineer, oftewel buitendienst techneut. Maar dat eerste klinkt mooier”, lacht hij. In periode zag hij heel wat ontwikkelingen voorbijkomen. “Bijvoorbeeld de overstap van DOS – voor wie dat nog iets zegt – naar Windows. En destijds waren er geen laptops maar ‘versjouw-ables’ van wel 12 kilo”, grinnikt hij.
Dit computerbedrijf ging een paar keer over in andere handen, waarbij de sfeer er niet gemoedelijker op werd. “De druk om te blijven bijstuderen was heel hoog. Maar op een gegeven moment ben je daar echt wel klaar mee. Er was een tijd dat ik alleen maar werkte, studeerde, at en sliep. Ontslag hing boven je hoofd, als je hierin niet meeging.” Door deze werk-studie-druk werd ook de bloeddruk van Toine torenhoog. Hij belandde er zelfs voor in het ziekenhuis in 2011.

Fysieke schade

Een jaar later kreeg hij zijn ontslag. Hoe zuur dat hij tijdens de uitwerkperiode een herseninfarct kreeg. “Ik heb daar wel wat fysieke schade aan overgehouden, maar ik ben er eigenlijk niet slecht van af gekomen”, stelt hij. “Wel ben Ik elke dag moe en heb moeite met articuleren. Ook is de snelheid uit mijn handelen gegaan en kan ik bijvoorbeeld niet meer voetballen, wat ik altijd graag deed. De eerste maand na de beroerte mocht ik van de medisch specialisten niet autorijden. Daarna gelukkig wel weer.”

Boefje

Hoewel diverse integratie-artsen hem het liefst zo snel mogelijk fulltime aan het werk hadden, zat dat er echt niet meer in. Uiteindelijk werd hij voor 100% afgekeurd en kwam hij thuis te zitten. Daar had hij bij mooi weer geen moeite mee. Maar bij slecht weer kwamen de muren op hem af. Van zijn gewone fiets liet hij een elektrische maken en er kwam een hondje: “Een echt boefje. We hebben hem Luca genoemd, een Italiaanse naam, omdat we gek zijn op Italië.”

Uitlaatklep

Maar het begon te kriebelen en Toine wilde weer graag iets doen op het gebied van ict. Hij kwam in 2014 via een vrijwilligersorganisatie bij Kringloop de Kempen terecht die een computerman zochten. Hij heeft het er erg naar zijn zin. “Wat het hier zo fijn maakt, is dat je leuke collega’s hebt en dat de sfeer lekker los en informeel is. Mijn behoefte om ict-kennis over te dragen kan ik hier helemaal kwijt. Ze hebben iets aan mijn kennis en ik heb een uitlaatklep en vastigheid. Op deze manier doe ik weer mee”, vertelt Toine die hier drie halve dagen per week werkt. “Er is gelukkig geen druk om te presteren. Want er zijn ook dagen dat ik moe en duizelig ben en het niet lekker loopt. Dan doe ik even een stapje terug en dat kan gewoon”, klinkt het enthousiast.

Echt naar mijn zin

Intussen is Toine gelukkig van zijn hoge bloeddruk af en rijdt hij bij mooi weer 15 kilometer op zijn elektrische fiets deze kant op. “Ik hoop gezond te blijven en nog jaren hier te mogen werken, want ik heb het echt naar mijn zin! En ook dat ik nog vaak op vakantie mag gaan en mag genieten van mijn bonus-kleinkind, want dat vind ik ook hartstikke leuk!”

Peter Asveld

Vrijwilliger Peter Asveld (76) uit Westerhoven dompelt zich zowel in Bergeijk als Veldhoven onder in de wereld van computers. “Eigenlijk houd ik me bezig met alles waar een stekker aan zit. Ik check of een apparaat werkt en veilig is. Daarbij springen hier in Berteijk de zekeringen er regelmatig uit”, lacht hij. “Maar mijn hart ligt echt bij computers. Games en Playstations stuur ik graag door naar mijn collega’s in Veldhoven.”

Avondonderwijs

Peter, die van huis uit instrumentmaker is, werkte o.a. bij Natlab, waar o.a. de Stirling motor en wafersteppers werden ontwikkeld voor het maken van chips. Het bracht hem meermaals in Silicon Valley. Na diverse bijscholingen werkte hij daar nog zo’n 20 jaar op het IC Research en Development Centre als equipment- en cluster technician.
Toen in 2000 de klad in de chips-industrie kwam, werd die afdeling opgeheven. “Ik kreeg het aanbod om voor Philips naar Frankrijk of België te gaan. Maar verhuizen zag mijn vrouw niet zo zitten en ik had geen zin om die verre afstanden te gaan rijden.” Het resulteerde in een aanbod voor vervroegd pensioen.
“Na een jaar of twee thuis begon ik me te vervelen en ben in de avonduren een computer-opleiding gaan volgen.” Peter vond dat zo leuk dat hij daarna nog cursussen volgde in webscripting, webdesign, photoshop, excell en het besturingssysteem Linux. “Bij elkaar heb ik wel tien jaar lang avondonderwijs gevolgd, totdat ik echt overal steeds de oudste was”, vertelt Peter.

Rommeltje

Inmiddels kwam iedereen met computerproblemen bij hem aan mijn deur. “Dat liep een beetje uit de hand, want thuis begon het wel een rommeltje te worden.“ Daarom besloot hij in 2017 bij Kringloop de Kempen in Bergeijk aan te kloppen om daar als vrijwilliger hetzelfde te doen. “Het verschil was, dat al die pc’s en onderdelen fijn daar bleven”, grinnikt Peter “Daar was mijn vrouw ook weer blij mee.”

Helemaal in orde

Bij alle binnenkomende computers kijkt Peter eerst of ze de moeite waard zijn om op te knappen. “Dan refurbish ik ze: wis de harde schijf en zet er een nieuw besturingssysteem op. De pc is dan helemaal in orde en gaat zonder problemen nog een hele tijd mee. Je krijgt zelfs garantie op de hardware.”

Extra handjes

Peter’s motivatie voor dit vrijwilligerswerk: “je blijft bij en ik heb leuke collega’s en sociale contacten. Hoofd en lichaam moeten actief blijven. Want als je stilstaat, ga je achteruit.” Toen de computerafdeling in Veldhoven om extra handjes verlegen zat, ging hij daar ook een dag per week aan de slag, en werd hij een directe collega van Toine van Gool.
“Zolang ik dit lichamelijk en geestelijk aankan, en ze mij nog willen, blijf ik dit werk doen.
En natuurlijk zo lang ik het leuk vind. Want anders stop ik meteen”, klinkt het resoluut.