Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Home > Over Kringloop de Kempen > Brancheverenigingen en keurmerken > Keurmerken > 100% Kringloop!

100% Kringloop!

Kringloop de Kempen is een 100% Kringloopwinkel! Dit predicaat krijg je pas als je professioneel georganiseerd bent en verantwoordelijk omgaat met mens en milieu. Omdat we lid zijn van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) konden we dit keurmerk aanvragen. Na het doorlopen van een audit die toetst of we aan de kwaliteitseisen voldoen, ontvingen we dit keurmerk in 2015. Deze toetsing gebeurt elke drie jaar weer opnieuw.

 

 

100% Mens

Als 100% Kringloopwinkel! is geld verdienen een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, zoals bijvoorbeeld de bestrijding van armoede. Een 100% Kringloopwinkel! staat ook voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en heeft dus werkplekken voor mensen voor wie het lastig is om een reguliere baan te vinden. Of het nu om langdurig werklozen gaat, mensen met een (tijdelijke) beperking of ex-gedetineerden. Ook is er alle ruimte voor gepensioneerden en andere vrijwilligers.

100% Milieu

Het hergebruiken van spullen is een stuk beter voor het milieu dan recyclen of produceren van nieuwe spullen. Alles wat je tweedehands koopt, scheelt gebruik van grondstoffen en energie. Het maken van één spijkerbroek kost bijvoorbeeld zo’n 10.000 liter water. Koop je hem in een kringloopwinkel, dan bespaar je een heleboel water.

Als 100% Kringloopwinkel! zamelt Kringloop de Kempen per jaar gemiddeld 800.000 kilo spullen in, waarvan ongeveer 50.000 spijkerbroeken. Dat scheelt een hoop afval en water. Spullen die niet meer verkocht kunnen worden, verwerken we op een verantwoorde manier.

Van de 135 miljoen kilo aan goederen die alle 100% Kringloop!winkels per jaar ophalen, wordt 42 procent opnieuw verkocht of hergebruikt. Nog eens 41 procent wordt gerecycled. Dit komt dus niet op de afvalberg terecht en dat scheelt 117 miljoen kilo CO2-uitstoot! Dat staat gelijk aan een jaar lang 40.000 woningen verwarmen.