Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Helden van de uitruimservice klaren de klus"

“Zes mannen van Kringloop de Kempen kwamen met drie vrachtwagens langs en fiksten binnen één dag waar ik al maanden tegenaan zat te hikken. ‘s Middags was alles weg en het huis van mijn moeder helemaal leeg. Best een gekke gewaarwording, mijn ouderlijk huis waar ik 23 jaar heb gewoond”, blikt Rik van Woerkum uit Reusel terug. “Het gaf gelijktijdig een wat melancholisch gevoel. Noem het mijn ‘lege huis syndroom’. Maar niettemin ben ik zó blij dat deze klus is geklaard. Dat had ik zonder de ‘helden’ van de uitruimservice nooit voor elkaar gekregen”, vervolgt de thrillerschrijfster met pseudoniem Rik Raven enthousiast. “ja, ik noem ze ‘hélden’!”

 

[Op de foto’s Rik van Woerkum bij het (voormalige) huis van haar moeder en met hond Mas. Tevens beelden van enkele mannen van het uitruim-team tijdens een eerdere uitruimklus die vóór het corona-tijdperk plaatsvond. Antoine is o.a. degene met een bezem en stofzuiger in de hand.]

Lees hieronder verder…

 

Met spoed opgenomen

“Met mijn partner woonden we al enkele jaren als buren met mijn moeder samen in een twee-onder-een-kapwoning voordat we in 2012 van huis wisselden. We bleven dus elkaars buren. Nu had zij het huis met de kleine tuin en ik dat met de grote tuin. Daar was het haar ook om te doen”, zo vertelt Rik. “Want hoewel ik in de tijd die volgde nog drie boeken heb kunnen schrijven, kon zij steeds minder, begon ze serieuzer dingen te vergeten waarop na verloop van tijd de diagnose Alzheimer volgde.” Dochter Rik was ruim een jaar mantelzorger voordat haar moeder vorig jaar met spoed in een verzorgingshuis in Eindhoven moest worden opgenomen. “Ik zocht haar daar vier keer per week op.”

Hectiek

“Ineens kwam alles tegelijk: ik kreeg een lek in de keuken, waardoor we de zaak gingen verbouwen en alle keukenspullen moesten opslaan. In mijn huis stonden ook nog allerlei spullen van mijn moeder die ik aan het uitzoeken was. Haar bomvolle huis was verkocht en moest dus helemaal leeg. En als klap op de vuurpijl maakten de corona-maatregelen alles nog ingewikkelder”, illustreert Rik de hectiek. Het is nu net datgene waar ze, vanwege het hersenletsel dat ze in haar tienerjaren opliep bij een verkeersongeluk, helemaal niet goed tegen kan. “Ik reageer wat trager, heb een geheugen met speciale handleiding en moet mijn zaken extra goed plannen, zeker als er meerdere dingen tegelijk gebeuren. Al met al was dit te veel voor mij en moest er echt een externe partij aan te pas komen”, stelt ze nuchter. Via via kreeg ze diverse adressen waaraan ze de boel zou kunnen uitbesteden. Daar zat ook Kringloop de Kempen bij. “Na mijn belletje kwam bedrijfsleider, Ton Dietvorst zelf een kijkje nemen. Zijn aanbod  kwam als beste en allergoedkoopste uit de bus en ze konden bijna direct aan de slag.”

Uitruimwerk moet doorgaan

“Aan reacties van klanten merken we hoe belangrijk het is dat dit uitruimwerk, ook in deze coronatijd, toch door blijft gaan”, legt Ton Dietvorst uit. “Na een korte tussenstop konden we met enkele extra veiligheidsmaatregelen gelukkig weer aan de slag met onze uitruimservice. In de vrachtwagens is bijvoorbeeld een scherm geplaatst tussen de chauffeur en bijrijder. Voor deze klus in Reusel, waar zes man voor was ingezet, betekende het dat we met drie vrachtwagens reden, waar normaal twee vrachtwagens volstaan. Maar zo konden we in ieder geval ook mevrouw Van Woerkum van dienst zijn.”

 

Mes snijdt aan twee kanten

“Ik heb er zeker geen spijt van dat ik deze ‘helden’ heb ingezet. “Buiten het huis van mijn moeder, hebben ze ook in mijn huis een hele kamer leeggeruimd waar ik jaren geleden moeders spullen had opgeborgen die achtergebleven waren van de ruilverhuizing. Dat is service optima forma, zou ik zeggen” klinkt Rik opgetogen.

“We zien dat mensen met onze uitruimservice heel erg geholpen zijn. Dus dat we ze met ons team echt een zorg uit handen nemen. Zoals ook bij mevrouw van Woerkum het geval is. Ze was zo ontzettend blij”, vertelt Antoine Sanders, coördinator en meewerkend voorman, enthousiast. “Voor ons geeft dat natuurlijk veel voldoening. En het is extra leuk als we goede spullen een tweede leven kunnen geven. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” Voor hem is het een sport alles zo soepel, veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen. “Eerlijkgezegd ben ik altijd trots als alles zo op rolletjes loopt en iedereen blij is, zoals hier. Maar misschien nog wel het belangrijkste: je stapt iemands huis en daarmee eigenlijk ook iemands leven binnen. Dat moet je met respect doen. We pakken dat heel persoonlijk en discreet aan. Het is maatwerk”, benadrukt hij.

 

Even slikken

“Op het einde toen Antoine me vroeg of ik even wilde meelopen om te controleren of alles goed was, moest ik even slikken. Het huis was helemaal leeg en het echode. Ik geloof dat ik dat huis nog nooit zo leeg heb gezien. Toch zag ik op een vensterbank nog een tinnen kannetje met wat schaaltjes en kandelaars staan. Ik vroeg aan Antoine waarom die er nog stonden. Hij wees op de sticker op de vensterbank: ‘Niet aankomen. Staat goed!’  Ik herinnerde me dat dit vorig jaar was geschreven door Lizet, de thuiscoach van mijn moeder. Ik was helemaal vergeten die sticker er af te halen. Toen nam Antoine ook deze allerlaatste spulletjes mee.”

 

Hier vind je meer informatie over onze uitruimservice.