Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

“Afwisseling en vrijheid, dat is het leukste hier”

Bij Kringloop de Kempen komen er veel ‘spullen met een snoer’ binnen. Gelukkig zijn er specialisten in huis om te checken of alles werkt en anders te zorgen dat het werkt. Als deze spullen langs onze technische specialisten zijn gegaan, steken we er onze handen voor in het vuur. Daarom krijgen klanten er zelfs garantie op. Dat is vrij uniek in de kringloopwereld.
Een van deze specialisten is de handige Stefan Fraterman, die zich met name bezighoudt met de reparatie van lampen bij de Waalrese vestiging van Kringloop de Kempen.

Lees meer hieronder….

De lampenman

Valkenswaardenaar Stefan Fraterman (38) is sinds eind 2019 dé lampenman van Kringloop de Kempen in Waalre. Hij heeft écht twee rechterhanden. “Ik ben anders wel links hoor!” grapt hij. Het maakt hem een allrounder die overal inzetbaar is: bij opknapwerk, verkoop en de kassa. Maar zijn core business is lampen. Hij maakt tweedehands lampen weer als nieuw.

Weer op de been

Stefan’s ouders waren gescheiden; hij woonde bij zijn moeder in Valkenswaard. Toen zij ongeneeslijk ziek werd en overleed, had hij een moeilijke tijd, waarin niks hem iets kon schelen. “Maatschappelijk werk en de gemeente hebben me weer op de been geholpen. Ik werd aangespoord om te zorgen voor mijn eigen inkomsten.” Stefan kwam zodoende bij Het Goed in Valkenswaard terecht, en rolde zo ‘in de lampen’ waar hij het erg naar zijn zin had. Toen die locatie daar sloot, belandde hij via zijn werkcoach bij Kringloop de Kempen in Waalre, en dus ook weer bij de lampen.

Van alle markten thuis

Zijn achtergrond is heel divers. Tijdens zijn opleiding Detailhandel, had hij meer oog voor andere zaken. “Vanaf mijn 16e ging ik mee naar markten met een collega van mijn vader. We verkochten er o.a. lederwaren, horloges en sieraden. Dat was in de gouden tijd van de braderieën.”  Stefan was toen al van alle markten thuis, zowel in Nederland als België, en deed naast de verkoop, ook inkoop en reparaties. “Ik voelde me vrij omdat ik alles kon bepalen.” Dat is ook precies wat hem aantrekt in zijn werk in Waalre. Hij noemt zijn werk knutselen of hobbyen. “Het is natuurlijk wel werk, maar ik vind het echt leuk. Zoals hele bedradingen vervangen en oplossingen vinden. Hier hoef je nooit stil te zitten, alles is steeds anders, dus dan gaat het nooit vervelen.”

Netjes

Waar Stefan ook komt, begint hij het liefst met de boel te ordenen. Zowel organisatorisch als fysiek. In Waalre heeft hij de werkplaats handiger ingericht zodat alles zijn eigen plaats heeft. “Kijk die hanglampen lagen ooit op een hoop. Maar ik heb schroeven in het plafond gedraaid en nu hangen ze netjes hier”, illustreert hij zijn structurerings-zin.

Kick

Hij bewaart allerlei onderdelen van lampen, zoals de glazen pegels van kroonluchters, die hij weer kan gebruiken bij lampen waar ze ontbreken. Of hij maakt van twee halve lampen weer een hele. Ook maakt hij soms een compleet nieuwe lamp van een vaas bijvoorbeeld. “Als die dan snel verkocht wordt, geeft dat wel een kick.”

Darten

Toen hij als hobby ging darten in Valkenswaard, ging hij ook daar de boel ordenen en toernooien organiseren. Hiervoor heeft hij een eigen organisatie opgericht onder de naam Monkey Darts. Stefan alias Monkey, heeft al heel zijn leven ‘iets’ met aapjes. Vandaar die naam van ‘zijn’ dart-organisatie. Daarvoor doet hij alles zelf: van het ontwerpen van het logo en de posters tot de wedstrijdtafel op het betreffende toernooi. Naast het spelen in de 1ste divisie bij de Kempische Dart Organisatie is hij daar ook de Wedstrijdleiding geworden. “In de corona-tijd ligt dat darten natuurlijk stil, maar straks ga ik daar weer vol in”, klinkt hij enthousiast.

Facelift

Stefan is achter maar ook vóór de schermen actief, met name waar het zijn lampenafdeling betreft. “Maar ik heb bijvoorbeeld boven op de kledingafdeling laminaat gelegd. En op de begane grond, planken gemaakt tegen de hele achterwand. Natuurlijk heeft hij ‘zijn’ lampenafdeling ook een flinke facelift gegeven. “Ooit had ik het vak Etaleren op school. Dat komt hierbij goed van pas”, lacht hij.

In het NU

“Ik heb het hier echt naar mijn zin en heb leuke collega’s. Ik kijk nooit vooruit en ook niet naar het verleden. Het verleden is geweest. Ik leef in het NU. Maar als je het me zo vraagt, zie ik mij voorlopig nog wel hier werken, zo lang ze mij hier ook willen natuurlijk.”