Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Voor ons is het runnen van de speelgoedafdeling echt een hobby"

Bergen speelgoed vol knuffels, barbies, autootjes, kleurdozen, puzzels, spelletjes en nog veel meer wisselen bij Kringloop de Kempen in rap tempo van eigenaar. Het is daarom een dankbaar kringloopproduct dat makkelijk in de pas loopt met snel wisselende kinderwensen. (Groot)ouders en hun (klein)kinderen komen graag neuzen in het steeds actuele en vriendelijk geprijsde assortiment. In deze ‘corona’-tijd vliegen vooral spelletjes en puzzels als warme broodjes over de toonbank. Wat wil je ook met prijzen tussen de 50 cent en 4 euro. Maar ook een mooie emmer vol met Lego, Duplo, of Playmobil koop je hier relatief voor een prikkie. Bijna al deze spullen zijn door de handen gegaan van de schoonzusjes Wilma en Monique, die naast collega Peggy, als vrijwilligers de harde kern vormen van de speelgoedafdeling in Veldhoven. Met veel plezier hebben ze er hun handen aan vol. Ze willen dan ook graag kwijt dat ze nieuwe, gezellige collega’s met open armen zullen ontvangen.

Lees hieronder verder…

We zijn graag bezig

“Ik ben geen type om met een boek op de bank te gaan zitten. Ik ben graag bezig”,
vertelt Wilma. Ze kwam via haar werk als activiteitenbegeleidster bij stichting Severinus, met Kringloop de Kempen in aanraking en vond het meteen een sympathieke club. Ze zag dat de speelgoedhoek er niet helemaal uit de verf kwam. Haar schoonzus Monique, die ook niet stil kan zitten, was op zoek naar vrijwilligerswerk. Aldus kwam begin 2019 van het een het ander toen Wilma voorstelde: “kom, laten we dan samen naar Kringloop de Kempen gaan en onze schouders eens flink onder de speelgoedafdeling zetten.” Zo gezegd, zo gedaan.

 

Aantrekkelijke speelgoedpakketjes

Losse spulletjes werden voorheen weggegooid omdat ze, zo afzonderlijk, niet verkopen. Maar buiten dat ze voor de kleinste klantjes in een grabbelton belanden, stellen de schoonzusjes er nu knutsel- en speelpakketjes mee samen die de fantasie van kinderen prikkelen. Zoals een tekenpakketje bestaande uit een stapeltje gekleurd papier, potloden en overtreksjabloontjes, een zakje met een verzameling smurfjes of disney-figuurtjes of een winkelpakketje met geld afkomstig van een monopolyspel dat niet meer compleet is. En net zo makkelijk combineren ze een ouderwets fotoalbum, dat als zodanig uit de gratie is, met stiften en een setje stickers. Om maar wat voorbeelden te noemen. Op deze manier wordt alles nog beter hergebruikt.

“Die pakketjes stellen we vooral op leeftijd en thema samen, dus niet op ‘jongens’ of ‘meisjes’. Genderneutraal hè?”, lacht Monique. “Bovendien vinden we het hartstikke leuk om zulke dingen te bedenken en nog minder weg te gooien, wat weer goed is voor het milieu. En belangrijker: we zien dat ze erg in trek zijn bij de klanten.”

 

Spelenderwijs bergen werk verzetten

Je kunt zien dat de dames aanpakkers zijn: de sorteerafdeling ziet er netjes en overzichtelijk uit en spelenderwijs verzetten ze bergen werk. Er gaan elke maand duizenden stuks speelgoed over de sorteertafels en toonbank heen. Onder het praten staan de handen niet stil. De gebrachte spullen komen op rolcontainers naar de eerste verdieping, waar met name Wilma het grove voorsorteerwerk doet: dus ze bekijkt wat verkoopbaar is en wat niet. Daarna volgt het fijnere sorteerwerk naar de diverse categorieën. Meestal neemt Monique het prijzen voor haar rekening.

 

 

Zelf mooi inrichten geeft voldoening

Wilma en Monique verzamelen thema- en seizoensspullen bij elkaar, zoals bijvoorbeeld Paasknutselspulletjes of zandbakspeeltjes, die het hele jaar door binnenkomen. Spelletjes, puzzels en andere zaken met losse onderdelen worden gecheckt en snel en vakkundig in doorzichtige folie verpakt. “Zo blijft in de winkel alles netjes bij elkaar en kun je toch zien wat je koopt”, verklaart Monique.  Als er tijd voor is, vullen ze het speelgoed daar zelf bij. “Superleuk dat je dan de enthousiaste reacties van klanten krijgt. Ook geeft het voldoening om deze afdeling zelf mooi in te richten en bij te houden. Hoewel dat soms een uitdaging is als kinderen het hier al op een spelen hebben gezet.”

 

Iedereen kan hier zijn ei in kwijt

Monique en Wilma houden zelf ook van een spelletje en voelen zich helemaal thuis tussen het speelgoed. Ze vinden het vooral ook fijn dat ze de afdeling naar eigen inzicht mochten indelen en waarderen de vrijheid die ze krijgen. “Het is lekker vrijblijvend, je kunt hier op je eigen tijd en manier een bijdrage leveren. Van Barbies aankleden tot de eerste selectie van de speelgoed-containers. En van een paar uurtjes tot veel langer. Iedereen kan hier zijn ei in kwijt’, leggen ze uit. Ze zijn er zelf zo’n 3 halve dagen per week mee bezig. “Soms app’n we naar elkaar: ‘zullen we ff een uurtje ‘kringlopen?’ Ja, dat we hier allebei om de hoek wonen, maakt het natuurlijk helemaal ideaal. Voor ons is het runnen van de speelgoedafdeling echt een hobby. Een hobby, waar we als vrijwilliger veel energie in steken en die veel voldoening geeft omdat je je nuttig maakt en er steeds wat te doen is. Aan het einde gaan we altijd met goede zin naar huis”, vertellen ze enthousiast.

 

Enthousiaste vrijwilligers welkom

“Wij komen eigenlijk altijd wel samen hier naar toe. Het is sowieso leuk om samen met een vriend/in, familie of kennis vrijwilligerswerk te doen. Je ziet elkaar dan geregeld en het is gezellig. Dus als we mensen hiermee op een idee brengen… we zijn nog op zoek naar leuke en enthousiaste mensen om samen het werk op de speelgoedafdeling te klaren.

Heb je interesse in dit of ander vrijwilligerswerk? Bel voor informatie of een afspraak 040-254 43 34 en vraag naar Anja van den Heuvel. Je bent van harte welkom!

 

Ook onze vestigingen in Bergeijk en Waalre hebben een speelgoedafdeling met een snel wisselend en verrassend assortiment met voor alle leeftijd en interesses wat wils. Dus kom geregeld bij al onze winkels een kijkje nemen.