Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

“Liefde voor boeken en gezelligheid brengt ons bij elkaar”

Het allernieuwste Boekenweekgeschenk kom je hier nu nog niet tegen, wel een verzameling van exemplaren van de afgelopen tien jaar. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd door medewerkers van de boekenafdeling van Kringloop de Kempen in Veldhoven. Graag zetten we onze enthousiaste boekenafdeling en hun werkzaamheden in de schijnwerpers.

Lees hieronder verder…

 

 

 

 

 

 

Mooie boeken ontdekken

De liefde voor boeken, gezelligheid en ‘iets te doen willen hebben na hun pensioen’ brengt de elf vrijwilligers van de boekenafdeling bij elkaar. Hun namen: Kees, Jitske, Angeline, Peter, Lynn, Marijke,  Liesbeth, Kristy, Paul, Piet en Ernstjan. Sommigen zijn hier al bijna 20 jaar actief, en zijn de 80 al ruim gepasseerd, zoals oudgediende Kees:  “We zijn allemaal geïnteresseerd in boeken en omdat de meesten gepensioneerd zijn, hebben we de tijd om te lezen. Het is hartstikke leuk om mooie boeken, die anders afgedankt worden, te ontdekken en weer onder de mensen te brengen.” Er zijn twee pauzes in de ochtend die de boekenclub met elkaar doorbrengt, apart van de andere Kringloop-collega’s. “Bij één van die koffie-momenten lezen we vaak een verhaaltje voor. Carmiggelt en Annie M.G. Smidt zijn favoriet. We praten ook geregeld over boeken en nemen ook de actualiteit door zoals Trump of het  corona-virus.”

 

Strenge selectie

Er komen per week gemiddeld 150 volle bananendozen met boeken binnen. Door de grotere aanwas van boeken, merk je dat mensen minder lezen, of in ieder geval boeken niet langer meer willen bewaren.

Ernstjan doet de eerste selectie: “Science fiction houd ik altijd apart, daar houd ik zelf ook van en ik heb er kijk op. Maar natuurlijk gaat het er niet om wat ik zelf leuk vind, wel of boeken gaaf, schoon en up to date zijn. Hoewel voor oude, zeldzame boeken weer andere normen gelden.” Ernstjan houdt via internet en de boekwinkels bij welke schrijvers en boeken populair zijn. Bij kinderboeken is dat bijvoorbeeld Geronimo Stilton. Voor hier is een boek over Veldhoven interessanter dan eentje over Lutjebroek bijvoorbeeld. Oude bibliotheekboeken halen onze winkelschappen niet. Indische kookboeken lopen daarentegen goed. Zelf houd ik ook van koken.”

Hoe groter de voorraad boeken ‘in the house’, hoe strenger de selectie beneden na de inname wordt. Deze selectie gaat vervolgens naar de eerste verdieping waar de ‘boekenclub’ huist en die de verdere selectie en het prijzen voor hun rekening neemt.

Pareltjes

Op de boekenafdeling heeft ieder zo zijn eigen specialiteit: van kinderboeken tot romans of bijvoorbeeld kaarten en postzegels, wat ook onder de boekenafdeling valt. Als boeken een ISBN-nummer hebben, worden ze daarop gescand om hun nieuwprijs te achterhalen. Aan de hand daarvan wordt de verkoopprijs bepaald. Beide staan op de verkoopsticker. Daarnaast is internet een goede informatiebron én het oog van de meester.

“We treffen hier echt pareltjes aan. Zoals dit boek over diverse planten en bloemen met prachtige illustraties. Of laatst een origineel pamflet met een toespraak van Hitler. Die was zo weg”, vertelt Kees.

 

Snelle doorlooptijd

Net als met alle andere spullen bij Kringloop de Kempen is de doorlooptijd best rap. De boeken staan tien weken in de schappen. De goedkopere boeken die dan nog niet verkocht zijn, worden  daarna gerecycled. De wat duurdere boeken gaan dan nog een maand lang in de uitverkoop voor de helft van de prijs. Welke overblijven gaan daarna ook hun derde leven tegemoet.

“Het is belangrijk om een up to date winkelvoorraad te hebben en de klanten steeds te blijven verrassen met wat er op de schappen staat.  Daar zorgen we zo dus wel voor”, aldus Kees.

 

Ook de vestigingen in Bergeijk en Waalre beschikken over een boekenafdeling, zij het een iets kleinere. Ze werken ook met een snel wisselende collectie. Het is dus zeker de moeite waard om geregeld bij al onze winkels een kijkje te komen nemen naar onze ‘nieuwe’ boeken-aanwinsten. Iedereen is van harte welkom!