Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Ik houd vooral van aanpakken en ik kan niet stilzitten"

Na een tip van haar buurvrouw stapte Marianne Hanegraaff (60) op Kringloop de Kempen af, bij haar om de hoek in Eersel. Ze ging er bij de opening in januari 2022 eigenlijk meteen aan de slag. “Ik stak gewoon mijn handen uit de mouwen en deed alles wat er te doen was”, vertelt ze. Hoewel ze nog steeds overal bijspringt waar nodig, ligt haar focus nu op selecteren en prijzen van kleding en het in de winkel hangen. Officieel werkt ze anderhalve dag, naast haar huishoudelijke hulp bij ouderen. “Maar als ik thuis de boel aan kant heb en alleen ben, piep ik er tussenuit richting kringloop. “Poetsen vind ik gewoon leuk. Of eigenlijk houd ik vooral van aanpakken en kan niet stilzitten.”

 

Lees verder…

Olieverfschilderijen

Hoewel er bij de Kringloop in Eersel simpelweg geen ruimte voor is, zou Marianne heel graag meubeltjes willen schilderen en oppimpen. Enthousiast laat ze thuis enkele kasten zien die ze onder handen heeft genomen. “Ook interieurs inrichten vind ik geweldig. Je moest eens weten hoe vaak ik het hier al veranderd heb”, grinnikt ze. Aan de muur hangen prachtige olieverfschilderijen van haar hand. “Of ik dat nog oppak weet ik niet. Op dit moment voel ik er niet de rust voor”, vertelt Marianne die in Bolivia geboren is en daar tot haar achttiende woonde. Enkele schilderijen verwijzen naar die periode en zijn haar heel dierbaar.

 

Alles tweedehands

 

Marianne liep altijd al veel kringloopwinkels af want ze koopt in principe alles tweedehands en denkt twee keer na voordat ze iets koopt. Ze is in Bolivia geboren en woonde er tot haar achttiende. “Daar heb ik veel armoede gezien. Misschien dat ik daardoor de waarde van spullen duidelijker zie”, legt ze haar hekel aan de wergwerp-cultuur uit. “Op mijn werk heb ik de eerste keus bij de kleding, maar ik heb een strenge afspraak met mezelf gemaakt”, lacht ze. “Want te veel tweedehands spullen inslaan is natuurlijk ook niet duurzaam.”

 

Uitdagingen

 

Het leuke aan haar werk, naast de afleiding en structuur, vindt Marianne de verrassing zo leuk bij elke kledingzak die ze openmaakt. En natuurlijk haar collega’s. Allemaal verschillend, maar die allemaal uitdagingen in het leven kennen. Zoals Marianne zelf, die een dochter heeft met een verstandelijke beperking en waar het niet altijd even goed gaat. “Naast gezelligheid, voer je soms een goed gesprek. Hier snap je elkaar. Dat schept een band.”

Complot

Ze haalt het verrassings-complot à la Robert ten Brink aan, waar haar collega’s een rol in hadden. “Door een foutje bij het invullen van een visum viel de camperreis die ik met mijn man zou maken, naar onze zoon in Florida, helemaal in het water. We mochten het vliegtuig niet in. Dat was echt een drama. Mijn zoon reageerde: ‘Ach mam, dat maken we wel goed.’ Ik wist toen niet dat hij enkele weken later hier als ‘klant’ op de stoep zou staan. Mijn collega’s kwamen me achter halen of ik iemand kon helpen die een jas zocht. Dat was dus mijn zoon. Oh, dat was janken, wat een superverrassing!”, geniet ze nog na.

 

Spannend

 

Half februari 2023 verhuist de winkel naar de Lange Voren. Voor Marianne is het maar twee minuutjes verder fietsen. Ze is er al wezen poetsen. “Dat was een hele klus, want het is een grote, oude garage.” Ze vindt het spannend over hoe de sfeer daar zal zijn. Stiekem hoopt ze op een ‘out of the box’-inrichting: een grote kast van nachtkastjes of een motorkap die dienstdoet als bar, dat soort dingen. “Zelf zou ik dat niet kunnen hoor, maar ik bewonder de mensen die zo creatief zijn om zo’n grote ruimte helemaal in te richten. Ik kijk er in ieder geval naar uit”, besluit ze haar verhaal.