Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

"Ik probeer alles te redden ook als er geen redden aan lijkt"

Door stom toeval is Jan van Hout (69) sinds afgelopen najaar timmerman bij Kringloop de Kempen in Veldhoven. Bij het afleveren van een tweedehands kastje, viel zijn houtbewerkingsgereedschap op en kreeg hij deze vraag voorgeschoteld.  Als drummer in een rock ’n rollband viel er niets op te treden, aan zijn huis en tuin was alles opgeknapt wat er op te knappen viel. “Tja, en dan zit je met slecht weer toch maar zo’n beetje achter de geraniums”, lacht hij. “dus die vraag kwam precies op het juiste moment en ik zei ja.

Lees hieronder verder …

Geen verplichting

“Sinds ik niet meer hoef te werken, heb ik mijn vrijheid weer terug. En dat is precies wat ik hier ervaar. Niemand zegt wat of wanneer ik iets moet doen. Er is dus totaal geen druk of verplichting en dat maakt het zo fijn.” Vervelen doet Jan zich overigens allerminst. Hij treedt zo’n 5 nachten per maand op als beveiliger, masseert mensen, treedt op als drummer, traint geregeld met een aantal maten in een sportzaaltje, geniet in de vroege ochtend van zijn vogels in de tuin. En met mooi weer zit hij graag op zijn Harley.

 

Geen kapper

Op zijn 16e wist Jan niet wat hij wilde worden. “Ga jij maar timmerman worden”, zeiden ze tegen hem. “Ik heb alle diploma’s maar heb beroepsmatig nooit een hamer aangeraakt. Wel heb ik overigens veel gemaakt en ben er handig in. Maar nee, timmeren op de bouw was niks voor mij.” Het liefst had hij de kapperszaak van zijn ouders overgenomen, maar die was al vergeven aan zijn zussen. “Dat vind ik eigenlijk nog steeds jammer, dat ik geen kapper ben geworden.”

 

Zwijgen als het graf

In plaats van knippen, kroop hij 10 jaar lang voor Philips achter het stuur op internationaal transport. Toen er kinderen kwamen, wilde hij niet meer zo lang van huis zijn. Hij werd privé chauffeur van het welgestelde echtpaar Mignot, van de vroegere sigarenfabriek Mignot & De Block. Voor hen was hij tevens bodyguard, tuinman, butler en manusje van alles. “Ook heb ik er leren bloemschikken en zilversmeden”, lacht hij. “En mijn mond houden. In deze functie moest je kunnen zwijgen als het graf. Dat kon ik goed, wel 30 jaar lang.” Zo’n vijf jaar geleden overleed mevrouw Mignot en stopte dit tijdperk.

Iets redden

Bij Kringloop de Kempen is hij helemaal in zijn element. “Ik doe veel samen met collega Roberto, maar we kunnen ook heel goed op onszelf aan de slag. Vooral reparatiewerk waarbij het fijne en kleine werk nodig is, het handwerk met hout, vindt Jan ‘t mooiste.
“Ik kan er echt van genieten om iets ‘te redden’. Zo’n antiek, beschadigd kastje van oma kan ik niet aanzien. Ja, dat wil ik dan echt redden ook al lijkt er geen redden aan”, vertelt hij gepassioneerd. “Als het dan gelukt is, krijg je complimenten. Dat streelt je natuurlijk wel.”

 

Snuffelen

“Ik heb mijn draai echt gevonden. Tenminste daar ben ik wel bang voor. Ik ben hier best vaak”, grinnikt hij. “Je komt hier zoveel lieve mensen tegen, waar je lekker mee staat te buurten. Ook vind ik het heerlijk om hier tussen oude LP’s te snuffelen, om ze dan later op mijn pick up’je te beluisteren. Maar als het zomer is en de zon flink schijnt, zit ik weer op mijn motor. Hoewel ik soms met een kastje bezig ben, en ik ’s avonds denk: ‘oh, ik maak dat morgen toch nog effe af’, ha, ha.”