Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Van spannend vluchtavontuur naar 'sprookje'

Voor Hussam Diab (39) is 2022 een memorabel jaar. Zijn spannende vluchtavontuur naar Nederland begint al aardig op een soort sprookje te lijken. Hij werd de trotse filiaalleider van de vestiging in Eersel dat in januari 2022 opende. Daarbij kwam de liefde op zijn pad en stapte hij samen met zijn Syrische bruid Lama in februari in het liefdesbootje. En in juli verwachten ze hun eerste kindje.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder…

Schoolbanken

Hussam leerde Lama in februari 2021 kennen. Ze is in 2016 gevlucht uit Syrië en hier met haar familie herenigd. “We zijn door een kennis gekoppeld. We komen uit hetzelfde dorp en hebben dezelfde studie-achtergrond.” Hoewel hun cultuur het uithuwelijken predikt, volgden ze de Nederlandse weg. “Onze cultuur is echt achter ons. Wij wonen hier en daarom volgen we de cultuur van hier. Ik ben gewoon Nederlander”, legt hij uit. “Lama denkt daar ook zo over, daarom passen we zo goed bij elkaar. We wilden elkaar eerst leren kennen. En het klikte.” Ze werkt in een medisch bedrijf als juridisch adviseur, omdat ze hier een rechtenstudie doet. Net als Lama was Hussam advocaat in Syrië. Hij zou ook vier jaar de schoolbanken in moeten om dat vak in Nederland te kunnen uitoefenen. Voor hem was dat praktisch niet haalbaar. Hij ziet hoe heftig die studie is voor Lama. “Vooral ook omdat juridische taal heel anders is dan het normale Nederlands, wat voor ons al een uitdaging is.”

 

Kleinkind bezoeken

Hussam’s ouders zijn achtergebleven in Syrië. Eind 2021 heeft hij ze na 6 jaar weer voor het eerst gezien bij zijn broer in Turkije, waar hij naar toe was gevlucht. Hussam hoopt van harte dat zijn ouders in de zomer hun kleinkind kunnen bezoeken. Maar reizen is voor Syriërs niet zo simpel. “Tegenwoordig is het leven in Syrië wel veilig maar er is geen benzine, geen gas, er is maar heel beperkt elektra en het eten is heel erg duur.”

Veel veranderingen

Door de lockdown waren er veel handen van collega’s beschikbaar om de winkel in Eersel op poten te zetten. Dat gebeurde in een recordtempo van 6 weken! Over zijn nieuwe job is Hussam erg enthousiast: “ja, deze functie als filiaalleider zie ik als een mooie nieuwe uitdaging voor mij en dat is echt heel leuk. Het is een soort test voor mezelf. Nu heb ik contact met de gemeente over onze medewerkers. Als lid van het Management Team heb ik meer contact met andere collega’s. Mijn Nederlands mag wel verbeterd worden, merk ik. Daarom zou ik graag een vervolgcursus Nederlands gaan doen”, schetst Hussam zijn ambities. “Er zijn nu zoveel veranderingen in mijn leven, dus ik blijf voorlopig lekker hier.”